logo F1online.sk

Bez ruskej vlajky a hymny? Tresty WADA zasiahli už aj motoršport

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 2. 2021

Pretrvávajúce problémy. Svetová antidopingová agentúra (WADA) naďalej stíha prehrešky Ruskej federácie a jej sankcie sa najnovšie netýkajú len olympijských športov. Zimnú olympiádu z roku 2018 si istotne všetci pamätáme, WADA a Medzinárodný športový súd vtedy zakázali ruským športovcom vystupovať pod národnou vlajkou a na počesť víťaza zahrať ruskú štátnu hymnu.

Ruskí športovci sa tak na hry vypravili pod neutrálnou vlajkou a oficiálne boli vedení ako „olympijský športovci z Ruska“, bez ruskej zástavy a hymny. Kroky Svetovej antidopingovej agentúry doteraz svet motoršportu obchádzali, no to sa teraz zrejme zmení. FIA je totiž signatárom antidopingového kódexu a spolupracuje s MOV, je teda povinná rešpektovať aj prípadné sankcie.

Mocipáni z WADA, MOV a FIA však s vynucovaním sankcií, ktoré majú platiť od začiatku roka, nezačali najlepšie. Sezóna Formuly 1 síce ešte nezačala, no WRC už áno. Úvodného podujatia nového ročníka v Monte Carle sa zúčastnil aj ruský pretekár Nikolaj Grjazin. A bol z toho menší mišmaš.

„Po prvom alebo druhom dni rely sme od FIA a WADA dostali oficiálny list, aby sme všade nalepili nálepku ‚neutrálny športovec‘, nakoľko sme ruská posádka. Nepožadovali však úplné odstránenie ruských vlajok. V prípade výhry nám však nesmeli zahrať ruskú hymnu, tak sme požiadali zmeniť ju na pieseň Kaťuša,“ povedal s úsmevom Grjazin, ktorého cituje Championat.com.

Ruského pretekára rely tak sankcie WADA a FIA (aj keď oneskorene) zasiahli, rovnako by to teda malo platiť pre Nikitu Mazepina vo Formule 1. Paradoxne sa to však nebude týkať ruských mladíkov v F2 a F3, nakoľko sa zákaz zahŕňa len šampionáty s prívlastkom „svetové“ a tie sú len štyri: Formula 1, Formula E, World Endurance Championship a World Rallycross Championship. Teda taký Robert Švarcman si zrejme môže nechať ruskú vlajku, ruskú hymnu a nálepku „neutrálny športovec“ asi potrebovať nebude. Portál Championat.com sa tento týždeň obrátil na tlačové orgány juniorských sérií s otázkou, či sa tento zákaz bude týkať aj ich. Odpovede sa zatiaľ nedočkali.

Čo teda bude s Nikitom Mazepinom? Nuž, keďže zákaz sa má vzťahovať na roky 2021 a 2022, môže pri prípadnom (hoci veľmi nepravdepodobnom) víťazstve zabudnúť na ruskú hymnu a nad jeho hlavou nebude viať digitálna ruská vlajka. Budú tam miesto toho toho symboly Ruskej automobilovej federácie alebo FIA? Alebo si dokonca môže Mazepin vybrať? Napríklad vlajku Moskovskej oblasti alebo trebárs aj vlajku Stredozeme z populárneho románu Pán prsteňov? Ktovie.

Odhadovať môžeme takisto aj to, ako bude Mazepin vedený v oficiálnych zoznamoch. Nálepka „neutrálny športovec“ ako v prípade Grjazina totiž nie je práve konformná. Dá sa očakávať, že po vzore olympionikov, lyžiarov či krasokorčuliarov bude vedený asi ako „pretekár z Ruska“ alebo „pretekár Ruskej automobilovej federácie“.

Na záver ešte dodáme, že zákaz by sa nemal dotknúť Veľkej ceny Ruska. Nakoľko je Formula 1 súťažou pilotov a tímov, nie krajín, nemusí športové podujatie odstrániť zo svojho názvu ruské emblémy ani oficiálne označenia. Veľká cena Krasnodaru alebo Veľká cena Soči teda, aj podľa oficiálnych vyjadrení promotérov, nehrozí. Championat.com sa však aj v tejto veci obrátil na FIA a FOM so svojimi otázkami.

WADA v decembri spolu so zákazom vydala takisto odporúčanie, aby boli Rusku odobraté aj všetky významné športové podujatia, „ak to je právne alebo prakticky možné“. Z toho si však Chase Carey a Stefano Domenicali zrejme ťažkú hlavu nerobia. Zmluvy totiž boli podpísané dávno pred decembrom 2020, takže jej zrušenie by rozhodne bolo spojené s právnymi ťažkosťami. Veľká cena Ruska teda v kalendári naďalej bez otáznikov figuruje.

Pre úplnosť ešte musíme dodať, že po Rusku sa v hľadáčiku WADA ocitlo aj Taliansko. Pripravme sa teda na to, že Ferrari možno už nebude talianskym tímom, ale „tímom z Talianska“, príp. „tímom z regiónu Emilia-Romagna“ a v prípade víťazstva pretekára Scuderie zabudnite na Tifosi, ktorí na cieľovej rovinke radostne spievajú hymnus Fratelli d’Italia.