logo F1online.sk

Lammers: Nie je morálne, aby Mercedes Hamiltonovi platil také peniaze

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 1. 2021

Organizátor Veľkej ceny Holandska a bývalý pretekár Formuly 1 Jan Lammers si myslí, že pri rokovaniach o zmluve Lewisa Hamiltona zohrá svoju úlohu aj morálna stránka veci. Britsko-nemecký tím podľa neho citlivo zváži, či pristúpiť na Hamiltonove požiadavky v čase, keď má stále viac a viac ľudí finančné problémy a spoločnosť musí prepúšťať.

Toto Wolff pred pár dňami naznačil, že výsledky rokovaní by sme mali spoznať už čoskoro. Následne sa vyjadroval predovšetkým k dĺžke trvania nového kontraktu, ktorý by podľa neho nemal presiahnuť dva roky. O peniazoch, prirodzene, nepadlo ani slovo.

Panuje však všeobecná zhoda na tom, že rokovania naťahujú predovšetkým financie. Kým Lewis Hamilton ako jeden z tvorcov úspechu Mercedesu a z pohľadu marketingu veľmi cenný hráč si za svoje služby pýta zaslúženú odmenu, Mercedes má zvažovať, ako bude najvhodnejšie postupovať.

“Môže ísť o to, že Hamilton preceňuje svoju trhovú hodnotu a podceňuje situáciu vo svete,” zamýšľa sa Jan Lammers, ktorého sa na názor spýtal portál racingnews365.nl. “Myslím si, že Mercedes je veľmi obmedzený z pohľadu toho, čo môže Hamiltonovi ponúknuť, aby to bolo morálne. Ako by zdôvodnili zamestnancom a manažmentu, že on dostal multimiliónovú zmluvu, zatiaľ čo spoločnosť musela ľudí na iných úsekoch prepúšťať?”

Víťaz 24-hodinovky v Le Mans upozorňuje: “Pri takýto veciach sa musíte mať na pozore, aby ste nezašli priďaleko. Zdá sa, že Hamilton si celkom neuvedomuje, že tu sa objavuje veľká príležitosť i pre Mercedes. Ich spoločnosť chce predávať autá, nuž potom vyvstane otázka: Z čoho bude väčší úžitok?”

“Bude to z ďalšieho titulu majstra sveta?” pýta sa. “To by bolo, samozrejme, skvelé, ale mnohých ľudí to nezaujíma. Alebo postavenie sa proti Hamiltonovmu niekoľkomiliónovému kontraktu prospeje viac z pohľadu lojálnosti?”

“Ja osobne si myslím, že Mercedes má šancu vyslať do sveta veľmi silný odkaz, že Mercedes je lojálny voči svojim zákazníkom a zamestnancom a nie iba voči jednému športovcovi. Myslím si, že tento uhol pohľadu bol trochu skrytý,” konštatuje Jan Lammers.

Keď príde pri rokovaniach do tuhého, podľa Lammersa bude Hamilton ťahať za kratší koniec a bude musieť ustúpiť. “Podla mňa je šanca, že Mercedes ustúpi Hamiltonovi, niekoľkokrát menšia ako opačný scenár. Nikdy neviete, čo všetko zohrá svoju úlohu, ale nemyslím si, že sa Mercedes poddá. Ak sa na stole objaví dohoda, stane sa to vďaka zásahu tretej strany, ktorá nájde riešenie.”