logo F1online.sk

Hill a Lammers dúfajú, že Holanďania budú na Hamiltona milí

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 8. 2021

Máme za sebou dve veľmi búrlivé podujatia, v ktorých Mercedes dokázal veľmi rýchlo preklopiť misky váh na svoju stranu. Nikomu asi netreba osviežovať pamäť a kontroverzie zo Silverstone a Hungaroringu si dobre pamätáme. Tieto incidenty ešte väčšmi vybičovali nálady v jednotlivých fanúšikovských táboroch. Pikantné je, že nás čakajú preteky v Belgicku a Holandsku. Na oboch bude Max Verstappen domácim jazdcom.

Max je spolovice Holanďan, spolovice Belgičan a narodil sa v belgickom Hasselte. Už v Maďarsku sme pritom boli svedkami piskotu a bučania (nielen) zo strany početnej skupiny holandských fanúšikov. Najmä v Zandvoorte by mala vládnuť pekelná atmosféra a ťažko odhadnúť, čo tam Lewisa Hamiltona čaká.

„Holandskí fanúšikovia, buďte na Lewisa milí, dobre?“ prehlásil v podcaste F1 Nation Damon Hill. „Robí len to, v čom je najlepší. Verím, že to bude dobré, keďže v Holandsku máme množstvo poslucháčov. Je skvelé mať Veľkú cenu Holandska späť v kalendári.“

Jeho kolega Tom Clarkson bol osobne v Maďarsku a podľa jeho názoru nebol piskot „oranžovej armády“ prejavom zlomyseľnosti, ale len prirodzenej konkurencie oddaného fanúšikovského tábora Maxa Verstappena.

„Nemyslím, že to bolo z ich strany gesto nejakej zlomyseľnosti. Priamo pred pódiom a parc fermé mali vlastnú tribúnu odetú celú do oranžova. Všetko čo urobili alebo zakričali, mohol Lewis dobre počuť,“ povedal Clarkson.

O slovo sa prihlásil aj bývalý pilot Jan Lammers, ktorý je športovým riaditeľom Veľkej ceny Holandska. Ten svojich krajanov vyzval, aby sa k sedemnásobnému majstrovi sveta správali športovo.

„Musíme sa správať športovo a nechceme žiadne chuligánske správanie ako napríklad na futbale. Samozrejme, že je to o emóciách, nemôžete z fanúšika Ajaxu Amsterdam urobiť fanúšika Feyenoordu Rotterdam a opačne. Každý má svojho favorita,“ povedal Lammers.

„Musíme to však riešiť ako civilizovaní ľudia. Poďme Hamiltona prekvapiť svojim športovým správaním a svojou pohostinnosťou. Hovoríme tu o sedemnásobnom majstrovi sveta, ktorého môžeme porovnať s Cristianom Ronaldom alebo Lionelom Messim. Takých musíte na vítať aplauzom na tribúnach a nie vlastnou reakciou na jeden incident,“ dodal Lammers.

Súvisiace články