logo F1online.sk

Otázniky už aj nad ďalšou VC, Holanďania bez divákov jazdiť nechcú

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király4. 1. 2021

Okrem Veľkej ceny Austrálie sú odrazu otázniky už aj nad pretekmi v Holandsku. Organizátori tamojšieho podujatia, ktoré má byť prvým v krajine po 36 rokoch, totiž za žiadnu cenu nechcú pretekať bez divákov. V tomto prípade sú preteky ochotní opäť zrušiť.

V holandskom Zandvoorte by sa malo súťažiť v piaty septembrový deň, kedy by už v prípade dostatočného preočkovania populácie mohol byť COVID-19 minulosťou, ibaže v tejto chvíli je to ešte viac ako otázne. Málokto si trúfa predpovedať, ako sa situácia bude vyvíjať.

„Po stránke záležitosti, ktorá je v tejto chvíli len v hypotetickej rovine, nechcem predbiehať,“ povedal športový riaditeľ podujatia Jan Lammers pre Racingnews365.nl, ktorý si chce počkať na účinky vakcíny.

„Liečebné procesy sú čoraz efektívnejšie a ak budú aktuálne trendy pokračovať, tak by sme v septembri mali byť schopní zorganizovať takéto podujatie. Manažment F1 (FOM) vie, ako na tom sme a v skutočnosti majú rovnaký názor, ako my. Vidia celý ten entuziazmus, ktorý u nás vládne.“

Bývalý pretekár v ďalšej fáze rozhovoru hovoril o tom, že celý holandský projekt je v skutočnosti dôsledkom odvahy niekoľkých smelých ľudí a podnikateľov. No a rovnako aj dôsledkom nadšenia, ktoré vyvolal Max Verstappen.

„Avšak preteky môžeme zorganizovať len s divákmi, bez nich to nie je možné. Jednoducho si nemyslíme, že by to bolo správne a FOM to vidí rovnako. Preteky sa musia konať s divákmi a osobne si myslím, že sa tak stane,“ dodal Jan Lammers.

Rovnako uvažujú aj organizátori VC Austrálie, ktorí sa pravdepodobne vzdajú svojho termínu stanoveného na 21. marec. Preteky by chceli zorganizovať až niekedy neskôr.