logo F1online.sk

Brawn by chcel zaexperimentovať s novými formátmi víkendov

Sergio Pérez pred Alexom Albonom a Danielom Ricciardom
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala30. 1. 2021

Ross Brawn zostáva v pozícii šéfa Formuly 1 pre motoršport aj do ďalších rokov. Môže preto začať pracovať na víziách, ktoré doteraz pripravoval. Ich súčasťou má byť i hľadanie atraktívnejších víkendových formátov pre divákov.

Formulová sezóna 2020 bola na netradičné udalosti bohatá. Dvakrát za sebou sme pretekali na tom istom okruhu, vyskúšali si dve konfigurácie jednej trate či pozreli sa na to, ako by mohol fungovať dvojdňový formát veľkých cien.

Predchádzajúci rok bol kvôli pandémii ako stvorený na experimentovanie. Pomaly by sme sa mali vracať do normálnych koľají, no Ross Brawn ani zďaleka nevylučuje, že tu či tam ešte nejaké experimenty prídu, a nemusí ísť len o nápad zorganizovania kvalifikačných pretekov s obráteným štartovým roštom.

“Bol by som veľmi rád, keby sme na niektorých víkendoch nasadili iný formát,” prikyvuje Ross Brawn v interview pre racefans.net, no opakuje, že stále považuje za prvoradé, aby vyhral ten najlepší. “Potom by sme vedeli vyhodnotiť reakcie bez toho, aby sme tomuto novému formátu podriadili celý šampionát.”

“To by bol rozumný spôsob, ako sa posunúť ďalej a nájsť nové možnosti, ktoré by sa zapáčili fanúšikom a azda aj pritiahli nových. Nechceme si však znepriateliť súčasnú fanúšikovskú základňu. Našim terajším fanúšikom sme verní.”

“Ak sa nám však podarí nájsť spôsob, ako zaujať nových fanúšikov, bolo by to na úžitok všetkým,” pokračuje Brawn navrhujúc, aby sa v roku vyhradili dve alebo tri podujatia, ak by sme chceli naozaj objektívne posúdiť, či je nový formát dobrý. “Tie by postačili na vyhodnotenie toho dopadu bez znehodnotenia šampionátu. Nechceme pokaziť šampionát niečím, z čoho sa rodia len zvláštne výsledky. Stále musí ísť o meritokraciu.”

Jednou z kuriozít roka 2020 bola Veľká cena Turecka. Trať v Istanbul Parku dostala len pár týždňov pred pretekmi nový asfaltový koberec, na ktorom sa monoposty jednoducho nevedeli udržať. Jazda na ňom bola najčastejšie prirovnávaná k jazde na ľade.

“Turecko bolo toho skvelým príkladom,” naráža Brawn na to, že šlo o víkend, v ktorom zohrala dôležitú úlohu nečakaná premenná. I vďaka nej diváci napokon videli solídne preteky. “Mali sme nejaké negatívne reakcie na úroveň priľnavosti a podmienky, ale boli to jedny z najlepších pretekov celej sezóny. Každý si z nich niečo odniesol. Bolo veľmi, veľmi zaujímavé sledovať, ako sa dopredu pretláčali skúsenejší piloti.”

Kvôli nedostatku času na presuny sme pred Tureckom zažili dvojdňový súťažný víkend. Liberty Media nazbierala cenné informácie o tom, či by sa mohla vydať touto cestou pri presadzovaní svojho vytúženého kalendára s 25 podujatiami.

Ross Brawn však vysvetlil, že skrátenie víkendu zatiaľ nie je na stole. “Organizátorom sa páči trojdňové podujatie, pretože to vylepšuje ich obchodný model. Ten bol vlani otočený hore nohami, takže mať dvojdňové podujatie nepredstavovalo až taký problém. Držali sme ho v zálohe pre prípad, keby sme ho potrebovali. Nasadiť ho však počas celej sezóny by bola obrovská zmena, nad ktorou momentálne neuvažujeme,” ubezpečil.

Súvisiace články