logo F1online.sk

Berger o Hamiltonovi: Má taký cit pre pneumatiky, akoby to boli jeho nohy

Lewis Hamilton skúma zničenú pneumatiku
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 1. 2021

Z vysielačkovej komunikácie Lewisa Hamiltona, v ktorej sa naozaj často hovorí o pneumatikách a o tom, ako toho už majú naozaj dosť, vznikli tony vtipov. Podľa Gerharda Bergera však neoprávnene; všetko je to vraj spôsobené jeho mimoriadne vyvinutým zmyslom pre vnímanie stavu pneumatík.

Lewis Hamilton má za sebou nespočetné množstvo pretekov, v ktorých sa opakovane sťažoval na pneumatiky, aby o pár minút začal pridávať jedno najrýchlejšie kolo za druhým. Hláška “Bono, my tyres are gone” razom zľudovela.

Gerhard Berger pri hodnoteniach Lewisa Hamiltona pre taliansky magazín Autosprint sa téme pneumatík a nekončiacich sa sťažností nevyhol. Hneď však prišiel s jasným vysvetlením toho, prečo sa Hamilton tak často ponosuje práve na gumy Pirelli.

“Je to preto, že pneumatiky cíti tak, akoby to boli jeho nohy,” vysvetľuje bývalý pretekár Gerhard Berger, víťaz desiatich veľkých cien. “Preto je počas kľúčových momentov pretekov vždy silnejší.”

“Napríklad, pred a po zastávkach v boxoch má vždy pneumatiky pod kontrolou, čo z neho robí rýchlejšieho pilota ako zvyšok poľa. Je fantastické niečo také sledovať, v tomto smere sa podobá Sennovi a Schumacherovi,” vyzdvihol Hamiltona 61-ročný Rakúšan.

Aj preto Berger považuje sedemnásobného majstra sveta za najlepšieho jazdca v štartovom poli. Na jeho úroveň sa podľa neho doťahujú len Charles Leclerc a Max Verstappen. “Leclerc a Verstappen sú dvaja excelentní piloti, ale Hamilton je aj naďalej najkonkurencieschopnejší a najkompletnejší.”

“Vždy vie, ako dokonale prečítať situáciu na trati. Z každého kola pretekov vie dostať maximum. Vie, ako optimálne pracovať s pneumatikami a po výjazde bezpečnostného vozidla ich v okamihu zohriať.”

“Pripomína mi to časy, keď som niekedy bol priamo za Sennom alebo Schumacherom, a po zastávkach v boxoch som už strácal päť sekúnd. Senna, Schumacher a Hamilton sú z tohto pohľadu naozaj výnimoční. Títo traja patria medzi najlepších pilotov, akí kedy jazdili vo Formule 1,” myslí si Berger.

V skupine elitných jazdcov však nesmú chýbať ani Leclerc s Verstappenom. V roku 2020 mali vraj len smolu, že v Mercedese sedel práve Lewis Hamilton a nie jeden z nich.

“Obaja by sa v Mercedese z roku 2020 stali majstrami sveta, keby v ňom nesedel Hamilton,” konštatuje bývalý polovičný majiteľ tímu Toro Rosso, ktorý dvojicu nechce porovnávať s Hamiltonom. Vhodnejšie je ich vraj porovnávať medzi sebou.

“Ja ich rivalitu vnímam ako rivalitu Prosta a Sennu. Leclerc je v kokpite oveľa pokojnejší, nejazdí s toľkými emóciami. Verstappen je zas agresívnejší, taký bol Senna. Nedá sa však povedať, kto z nich je lepší, pretože každý má iný prístup,” doplnil.

Súvisiace články