logo F1online.skF1online.sk

Podľa britských médií bude Mercedes pokračovať s čiernym lakovaním

Lewis Hamilton pred Bottasom
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 1. 2021

Dodnes sa poriadne nevie, ako legenda menom „Silver Arrows“ vznikla. Najčastejšie sa uvádza, že to bol nápad legendárneho manažéra Alfreda Neubauera, ktorého Mercedes-Benz W25 v roku 1934 pred pretekmi na Nürburgringu nesplnil váhový limit. Autá vtedy totiž podľa nových pravidiel nesmeli byť ťažšie ako 750 kilogramov.

Auto Mercedesu však vážilo o máličko viac. Neubauera a jeho pilota Manfreda von Brauchitscha tak napadlo, odstrániť z auta biele lakovanie. Na druhý ohromilo nielen vzhľadom, ale aj svojou rýchlosťou a Brauchitsch preteky vyhral. Tento príbeh zverejnil Neubauer až vo svojich pamätiach o dvadsať rokov a je mnohými historikmi dodnes spochybňovaný.

Faktom však je, že od toho momentu boli všetky pretekárske autá Mercedesu strieborné, kým dovtedy bola ich klasickou farbou biela. Strieborná sprevádzala Mercedes pri všetkých jeho úspechoch, a nebolo ich málo. V 30. rokoch vyhrávala zásluhou Brauchitscha, legendárneho Rudiho Caracciolu či Bernda Rosemeyera. V 50. rokoch s ním získal dva tituly Juan Manuel Fangio a éru Lewisa Hamiltona už hádam znovu pripomínať netreba.

Začiatkom roka 2020 však Mercedes prišiel so zásadným rozhodnutím. V rámci svojho boja proti rasizmu a nerovnosti automobilka rozhodla prelakovať autá na čierno, nielen vo Formule 1, ale aj Formule E. To isté samozrejme platí aj pre tímové oblečenie. Otázne nateraz je, či sa jednalo len o jednoročnú výnimku z historickej tradície alebo bude Mercedes vo svojom boji pokračovať týmto spôsobom aj naďalej. Indíciu ponúkajú britské médiá.

„V minulom roku Hamilton urgoval Mercedes, aby zmenil svoj tradičný strieborný vzhľad vo svojom boji proti rasizmu,“ píše Independent, ktorého slová potvrdzuje aj Daily Mail. „A nemecká automobilka bude v rovnakej farebnej schéme pokračovať aj pri obhajobe titulu.“

Mercedes ešte v tomto smere žiadne stanovisko nevydal a pravdivosť tejto informácie si overíme zrejme až pri odhalení nového monopostu pre sezónu 2021. Koniec koncov však už pokračovanie v čiernej farbe naznačili aj samotní vrcholní predstavitelia stajne.

„Vyzerá to tak, že áno, budeme s čiernou pokračovať aj v roku 2021,“ povedal ešte pred pár mesiacmi pre rakúske médiá Toto Wolff. „Podľa mňa vyzerá čierna skvelo.“

Súvisiace články

Diskusia