logo F1online.sk

Šéf Hondy: Náš cieľ sa nemení, chceme získať titul

Tojoharu Tanabe
© Twitter/Honda Racing F1
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2021

Kto by bol na začiatku minulej sezóny povedal, že sa na jeseň Honda rozhodne Formulu 1 opustiť? Opäť raz sa však potvrdilo, že vo svete efjednotky tečie voda veľmi rýchlo. A tak sa už o pár mesiacov príbeh japonského výrobcu v kráľovnej motoršportu aspoň načas skončí. Šéf Hondy ho chce uzavrieť ako z rozprávky; za šťastný koniec bude považovať zisk majstrovského titulu.

Red Bull má pred novou sezónou veľké ambície, Helmut Marko plánuje poraziť strieborné šípy. Teraz už naozaj, hovorí. Vedenie Milton Keynes sa spolieha na to, že veľká časť šasi zostane zachovaná, že Honda prinesie novú pohonnú jednotku, a že do tímu príde Sergio Pérez.

Tojoharu Tanabe, šéf programu Hondy, chce, aby si továreň v Sakure splnila svoju úlohu na jednotku. “Vyvíjame novú pohonnú jednotku pre sezónu 2021. Nepôjde len o výkon, ale aj o spoľahlivosť. Vieme však, že sme stále za Mercedesom a že ani súperi v medzisezónnom období nespia.”

“Tento rok máme veľmi krátke medzisezónne obdobie,” pokračoval 60-ročný Japonec ešte predtým, ako sme sa dozvedeli o odklade VC Austrálie. “Všetci vo Formule 1 odvádzajú maximum úsilia, aby vyhrávali preteky a tiež tituly. Nie je preto ľahké povedať, že vyhráme.”

“Na druhej strane by sme boli radi, keby sme vyhrali viac pretekov a pokúsili sa dostať do pozície vyzývateľa o titul v roku 2021. Budeme teda tvrdo pracovať na našej pohonnej jednotke určenej pre nasledujúci ročník,” ubezpečil.

Red Bull ukončil predchádzajúci ročník pozitívne. V Abú Zabí suverénne vyhral zásluhou Maxa Verstappena, na ktorého tentoraz Mercedes nenašiel recept. Tím si navyše pochvaľoval aj dobrú spoľahlivosť japonskej techniky; piloti Red Bullu a AlphaTauri ako jediní nedostali tresty za výmenu motorových komponentov.

“Sezónu sme zakončili so ziskom dobrého výsledku. Ďalším pozitívom je, že sme sa poučili z predchádzajúcich ročníkov. Zlepšili sme spoľahlivosť, takže sme použili len po tri povolené pohonné jednotky a neinkasovali sme žiadne penalizácie,” rekapituluje spokojný Tanabe.

Ďalšie kroky sú jasne definované. “Ako sme už oznámili, na konci nasledujúcej sezóny Honda Formulu 1 opustí. Náš cieľ sa však nemení; je ním vyhrať šampionát. Spoločne s našimi partnerskými tímami budeme počas prestávky veľmi tvrdo pracovať na tom, aby sme našli extra výkon a vrátili sa silnejší.”

Súvisiace články