logo F1online.sk

Williams potvrdil, že v roku 2022 prejde na prevodovky Mercedesu

Williams, ilustračné
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala5. 1. 2021

Technická spolupráca medzi Williamsom a Mercedesom bude od roku 2022 o niečo intenzívnejšia. Britská stajňa v utorok popoludní informovala o tom, že od budúcej sezóny bude od Mercedesu odoberať prevodovky a s tým súvisiace komponenty.

Williams už od začiatku hybridnej éry odoberá pohonné jednotky od Mercedesu, no prevodovky si až doposiaľ vždy vyrábal sám. Viackrát sa špekulovalo o tom, že sa Williams chystá túto úlohu zveriť Mercedesu, no napokon nič také za čias Williamsovcov neprešlo.

Teraz má Williams nových majiteľov, a tak prevodovky preň začne vyrábať Mercedes. Tím vo svojom zdôvodnení uvádza, že mu tento ťah umožní z dlhodobého hľadiska zaviesť efektívnejšie konštruktérske a výrobné procesy v továrni a koncentrovať svoje zdroje efektívnejšie v iných výkonnostne orientovaných oblastiach”. S príchodom rozpočtového stropu tak Williams niečo ušetrí. Ostatné časti šasi chce podľa šéfa tímu Simona Robertsa aj naďalej vyvíjať vo vlastnej réžii.

“Teší ma, že sa náš skvelý vzťah s Mercedesom rozšíri za hranice dodávky pohonných jednotiek,” povedal pri príležitosti oznámenia upevnenia tohto partnerstva Simon Roberts. “Williams je nezávislý tím, ale Formula 1 sa neustále vyvíja. Ako tím musíme byť flexibilní a reagovať na súčasnú situáciu, aby sme stajňu dostali do najlepšej konkurencieschopnej pozície.”

“Táto dohoda s Mercedesom je pozitívnym krokom. Je súčasťou našich strategických cieľov do budúcna, zatiaľ čo stále zachováme naše konštruktérske a výrobné kapacity v továrni,” doplnil bývalý dlhoročný operačný riaditeľ McLarenu.

Pár slov pripojil i Toto Wolff: “Sme potešení, že vďaka tejto dohode rozšírime technickú spoluprácu s Williamsom. Z pohľadu Williamsu vyznieva odoberanie prevodoviek logicky, keďže od roku 2014 odoberá naše pohonné jednotky. Dodávať súčiastky ďalšiemu tímu dáva v rámci nových pravidiel zmysel aj ekonomicky.”

“O tomto projekte sme sa s Williamsom bavili už nejaký čas. Som rád, že sa toto rozšírenie spolupráce stalo realitou,” skonštatoval šéf Mercedesu.