logo F1online.sk

Massa: Interná politika je súčasťou mentality Ferrari

Felipe Massa, Stefano Domenicali, Kimi Räikkönen – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 12. 2020

Brazílčan Felipe Massa strávil v tíme Ferrari dlhých osem rokov. Za ten čas zažil éru Schumachera, Alonsa i dobu, keď bol hlavným hrdinom Tifosi on sám. O pomeroch v tíme, minimálne v časoch minulých, teda vie viac ako dosť. Interná politika je niečo, čo stajňu z Maranella veľmi preslávilo, často negatívne.

Svoje o tom vie i Massa, ktorý sa stal aj jej „obeťou“. V roku 2010 mu do vysielačky prišli pamätné slová „Fernando is faster than you“. V období, kedy bola tímová réžia zakázaná, rozprúdila táto správa vlnu emócií. Pre jazdca nikdy nie je jednoduché také niečo prehltnúť.

„Keď vás tím žiada, aby ste niekoho pustili pred seba, tak je to pre sebadôveru jazdca veľmi náročné,“ povedal v podcaste pre Motor Sport Magazine Felipe Massa. „Je veľmi náročné sa z toho otriasť. Máte pocit, akoby vás vlastný tím odstrčil nabok.“

Felipe strávil s Ferrari dlhých osem sezón, počas ktorých zažil všeličo. Rok bol kolegom legendárneho Michaela Schumachera, za ktorým stál celý tím. Potom prišlo obdobie s Kimim Räikkönenom, kedy Scuderia nemala jasnú jednotku a operovala s vyrovnanou jazdeckou dvojicou. Až napokon prišla éra veľkého Alonsa, kedy bol Massa opäť tímovou dvojkou. Tento status neformálne potvrdilo známe „Fernando is faster than you“.

„Niečo ako: ‚Budeš jazdeckou dvojkou‘, v zmluve napísané nemáte. Je tam však klauzulu, podľa ktorej musíte pracovať pre tím, musíte robiť to, čo od vás chcú. Je vašou zmluvnou povinnosťou dodržiavať príkazy tímu. Pod to sa dá zahrnúť veľa vecí,“ hovorí Massa.

„Možno teda nie ste jazdeckou dvojkou, ale ak tím povie: ‚Urob toto a nerob tamto‘, musíte sa tým riadiť. Také niečo v zmluve máte a mali to tam aj Michael aj Fernando, aj keď ten pokyn v konečnom dôsledku zvýhodnil ich.“

„Bolo nemožné zápasiť s ich politikou. Taký Michael mal celý tím úplne vo vrecku. Ten tím v podstate tvrdil: ‚Sme tu, aby sme vyhrávali a sme tu, aby sme podporovali jazdca, ktorého potrebujeme podporovať‘. A Michael si to určite zaslúžil, pretože to bol neuveriteľný pretekár,“ spomína Massa.

V roku 2007 sa však situácia zmenila. Z tímu odišiel Schumacher a prišiel Kimi Räikkönen. Ferrari tak malo dvoch jazdcov z mladšej generácie bez majstrovského titulu. To však na majstrovských ambíciách Scuderie nič nezmenilo. Otázka teda je, ako to vyriešiť v prípade, že o titul budú môcť zabojovať obaja.

„Tím bol absolútne otvorený, šancu dostanú obaja piloti. Mali sme dohodu, že až do Spa (štvrté podujatie od konca, pozn. red.) máme voľnú ruku a môžeme spolu bojovať. Potom sa muselo rozhodnúť, kto dostane prednosť. Pred pretekmi v Monze som bol v celkovom hodnotení pred Kimim. Bol som pred ním aj v samotných pretekoch, no potom som musel odstúpiť,“ hovorí Massa.

„Do Spa som tak išiel s dvojbodovým mankom, hoci som vlastne mal byť o osem bodov vpredu. Mal som teda trochu smolu.“

Brazílčan sa vôli tímu plne podriadil a všetci vieme, ako to ten rok napokon dopadlo. Stratégia Scuderie slávila úspech, a tak sa ju v roku 2008 pokúsila zopakovať. „Aj v roku 2008 to bolo úplne otvorené. A vtedy som už bojoval o titul,“ dodal Massa.

Po dvoch rokoch, počas ktorých patril k ťahúňom tímu, sa v roku 2009 situácia opäť zmenila. Na nové pravidlá sa lepšie pripravil „difúzorový gang“ na čele s Brawnom. To však bolo nič v porovnaní s hororovou udalosťou počas tréningu na Veľkú cenu Maďarska, kedy uvoľnená pružina z monopostu Rubensa Barrichella, trafila Massu priamo do hlavy. Brazílčan neskôr priznal, že po tejto udalosti už jeho jazda nikdy nebola taká, ako predtým. Ferrari potom v roku 2010 Felipemu priviedlo aj nového tímového kolegu.

„Veci sa opäť trochu zmenili – interná politika sa vrátila tam, kde bola za éry Michaela. Bolo nesmierne náročné bojovať s politikou, ktorú tím nastavil ešte predtým, než sezóna vôbec začala. Ťažko povedať, či je to tak aj teraz, pretože v tíme nepracujem. Myslím však, že je to súčasť mentality tímu, raziť silnú politiku v jeho vnútri,“ uzavrel Massa.

Súvisiace články