logo F1online.sk

Williams na VC Sachíru kríval, chýbali mu Russellove poznatky

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2020

Mercedesu sa podarilo s Williamsom dohodnúť na tom, že Georga Russella z VC Sachíru uvoľní, aby mohol dočasne zamieriť do Mercedesu a nahradiť Lewisa Hamiltona. Tým si stajňa z Grove však vyrobila problém. Zrazu mala v autách dvoch formulových nováčikov. V tíme sa presvedčili, akú hodnotu Russell so sebou prináša.

Do auta Georga Russella Williams posadil Jacka Aitkena, pre ktorého to bol debut. Vo vedľajšej garáži sedel Nicholas Latifi. Kanaďan už s Williamsom tento rok niečo preskákal, ale Russellovi sa stále nemôže vyrovnať.

Ukázalo sa to hlavne v tréningoch. Nastaviť monoposty trvalo inžinierom o niečo dlhšie než obyčajne. “Niet žiadnych pochýb o tom, že nám George chýbal. Nie len pre jeho rýchlosť, ale aj jeho rady pri nastavovaní auta a hlavne pri práci s pneumatikami,” potvrdzuje Dave Robson, výkonnostný šéf Williamsu. “Nebolo to ľahké. Skúsenosti majú ohromnú cenu, určite sme to mali ťažšie, než aké to mohlo byť. Aby som bol však fér voči Latifimu a Aitkenovi — obaja odviedli dobrú robotu.”

Russell a ani Williams teraz nevedia, čo môžu od Veľkej ceny Abú Zabí čakať. Lewisovi Hamiltonovi stačí sa k tímu pripojiť v sobotu, čo by mohlo znamenať, že piatkové tréningy ešte odjazdí Russell v Mercedese netušiac, v ktorom aute sa kvalifikuje a v nedeľu odštartuje.

To nie je pre Williams vôbec ideálne. Aj keby Russella dostal naspäť, bolo by to zrejme až v sobotu. Brit by si musel v tom najlepšom prípade za 60 minút tretieho tréningu nastaviť auto a po ňom sa rovno vrhnúť do kvalifikácie.

Jednu výhodu ale tieto rošády Williamsu môžu priniesť. Keďže Toto Wolff je v otázke nahradenia Valtteriho Bottasa za Georga Russella skôr zdržanlivý, Russell by mohol Williamsu priniesť cenné poznatky o tom, ako to funguje v garážach strieborných šípov.

Dave Robson si od tohto presunu informácií nesľubuje zázraky. “Uvidíme v najbližších týždňoch, keď sa s ním budeme opäť baviť. Neexistuje však nič, čo by nám mohol povedať a zrazu by to z nášho auta spravilo to ich.”

“Čo bude pre nás relevantné, je dosť obmedzené. Limitované bude to, čo mu povedia a tiež čo nám on posunie. V každom prípade si ale myslím, že veľa špecifických informácií bude pre nás irelevantných. Ich auto sa výrazne líši od toho nášho. Ale bude to zaujímavé. Získa nejaké cenné skúsenosti o tom, ako pripravujú pneumatiky, ako u nich prebieha štart pretekov.”

“A aj keď to nebude pre nás úplne relevantné, aspoň by mal pochopiť nejaké základné myšlienky, ktoré používajú. A prinajmenšom to preňho bude nová skúsenosť, čo je fajn. Dúfame, že skúsenosti z pretekania na čele pomôžu zodvihnúť jeho sebavedomie a mieru pochopenia toho, o čom je pretekanie v F1,” doplnil Robson.

Súvisiace články