logo F1online.sk

Binotto: Marchionne na nás veľmi tlačil, hnal nás až do šedých zón

Maurizio Arrivabene, Sergio Marchionne, Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2020

Mattia Binotto prežíva ťažký rok. Ako šéf Scuderie Ferrari musí ustáť veľký tlak zo strany talianskych médií, tifosi a verejnosti, a presvedčiť všetky strany, že cesta, ktorú vybral, je tá správna. Podľa Binotta však tento tlak stále nedosiahol takú magnitúdu, akú mal za čias zosnulého prezidenta Ferrari Sergia Marchionneho. On strčil do vrecka aj celý rad novinárov.

Symbolicky deň po oficiálnom nahradení Sergia Marchionneho z pozície šéfa koncernu Fiat-Chrysler a prezidenta Ferrari sa začal sen Scuderie o zisku titulu rozpadať. Sebastian Vettel v ten deň, na pamätnej VC Nemecka 2018, vypadol z čela pretekov a odvtedy to s nádejami talianskeho tímu šlo dolu vodou. Odvtedy sa ich resuscitovať nepodarilo. Marchionne zomrel tri dni po hockenheimskej porážke.

Marchionneho štýl vedenia spoločnosti bol neľútostný. Zaujímali ho len výsledky a ak ich niekto nepodával, nebál sa prijať tvrdé rozhodnutia a bez mihnutia oka ho vyhodiť, niekedy sa dokonca museli porúčať aj ľudia, ktorí mu odporovali. Tento štýl riadenia prinášal výsledky bez ohľadu na to, či sa niekomu páčil alebo nie.

Keď sa v roku 2014 po Lucovi di Montezemolovi stal prezidentom Ferrari, rozhodol sa z Ferrari opäť spraviť víťaznú stajňu. Svoju misiu nestihol dokončiť. Pokračovať v nej chce nové vedenie a Mattia Binotto, ktorý sa za čias Marchionneho stal technickým riaditeľom Ferrari.

Scuderia Ferrari Press Office

Nuž a práve za týchto čias zažil najviac stresu, zrejme ešte viac ako dnes, keď je šéfom Ferrari, naznačil v novej časti podcastu Beyond the Grid: “Ten tlak bol prítomný, to určite. To bolo pri jednaní s ním najťažšie.”

“Ten tlak bol taký, že ste vždy vedľa seba mali mobil, či bol deň alebo noc, pretože ak vám niečo poslal na WhatsAppe, do 30 sekúnd ste museli odpovedať. Vystavoval vás takémuto tlaku. Ak ste mu okamžite neodpovedali na akúkoľvek správu, tak to bol preňho zlý štart do dňa,” rozpamätal sa švajčiarsky inžinier.

Marchionne držal všetkých nakrátko. “Žiť s tým, že musíte mať mobil hneď pri sebe, nebolo ľahké. Taký bol ten tlak, to bol jeho štýl, ako zatlačiť na ľudí, ako sa postarať o to, aby ste boli neustále v strehu, vždy pripravení odpovedať. Napísal mi kedykoľvek, aj uprostred pretekov. Možno nie v strede noci, ale skoro ráno určite.”

Až na hranu

Rodák z talianskeho Chieti, ktorý bol známy tým, že všade nosil džínsy a čierny sveter — čas potrebný na výber outfitu považoval za stratený —, podľa Binotta na tím tlačil aj v tom, aby sa z pravidiel snažil čo najviac vytĺcť. Šedé zóny nevynímajúc.

Na otázku, či tento tlak viedol k tomu, že Ferrari zašlo až tak ďaleko, že bolo v roku 2019 “prichytené” pri machináciách s pohonnou jednotkou, čo zas viedlo k upresneniu pravidiel zo strany FIA a následnému výkonnostnému prepadu, neodpovedal úplne zamietavo. “Možno, možno. Najskôr však chcem povedať, že pokusy interpretovať šedé zóny v pravidlách považujem za súčasť tohto športu.”

“Myslím si, že to robia všetky tímy. Ide tu však o to, čo interpretujete ako šedé a čo nie. Na tom limite je to podľa mňa vždy hraničné a dosť ťažké. Ale áno, určite na nás tlačil — nie na mňa, na nás —, aby sme čo najviac, ako to len šlo, vyvíjali aj v týchto šedých zónach,” poznamenal Binotto.

Železnú ruku nahradili priateľské potľapkania

A kým za Marchionneho vlády by Binotto už možno na poste šéfa tímu nebol, Louis Camilleri sa vybral inou cestou ako jeho predchodcovia. Súčasnému vedeniu tímu chce dopriať čas a ponúknuť stabilitu, aby ukázalo, čo v ňom je. Binotto je s novým prezidentom veľmi spokojný a hovorí dokonca o vzájomnom priateľstve, čo je obrovský kontrast s politikou Sergia Marchionneho.

“Louis má úplne iný spôsob riadenia,” uznáva Binotto. “Je to skvelý človek, povedal by som, že skvelý priateľ. Myslím si, že v Louisovi som našiel priateľa, veľmi nás podporuje. Rozumie tomu, aká je stabilita dôležitá, aké sú dôležité investície.”

“Obyčajne platí, že keď investujete, tak výsledky sa nedostavia v krátkodobom horizonte, je to skôr stredno až dlhodobé. Najskôr totižto musíte zainvestovať a potom z tej investície profitovať.”

“Myslím si, že je to skvelý človek, skvelý líder. Veľa vecí deleguje nižšie. Áno, aj on mi píše, ale nepožaduje, aby odpoveď prišla do 30 sekúnd. Už aj to sa stará o veľký rozdiel!” doplnil Binotto.