logo F1online.sk

V Racing Pointe veria, že rýchlosť z testov pretavia aj do sezóny

Sergio Pérez
© Twitter/Racing Point
Marek Hlavatý
Marek Hlavatý13. 6. 2020

Už počas zimných testov sa veľa hovorilo o novom monoposte Racing Pointu. Ten sa od prvého momentu javil mimoriadne rýchlym a tvarovo aj technicky nápadne podobným Mercedesu W10, minuloročnému majstrovskému vozu, pričom nie je tajomstvom, že oba tímy vzájomne spolupracujú. Fanúšikovia ho preto nazvali “ružový Mercedes” a inšpektori z FIA dokonca poctili tímovú továreň návštevou, aby preverili originalitu vozu. O tom, v akej forme je tím teraz a o očakávaniach od úvodných pretekov porozprával šéf Racing Pointu, Otmar Szafnauer pre podcast F1 Nation.

Na otázku, či monopost RP20 bude schopný preniesť testovaciu rýchlosť aj do Rakúska, Szafnauer odpovedal: “Nuž, to je dobrá otázka. Je náročné to takto dopredu predpovedať, ale myslím, že tempo a konkurencieschopnosť, ktorú sme videli počas zimných testov, by sme mali preniesť aj na Red Bull Ring. Navyše, prestávka bola dlhá a nemyslím si, že niekto mal čas na nejaký dramatický vývoj auta. My teda rozhodne nie.”

“Napriek tomu, moje očakávania sú také, že rýchlosť z testov prenesieme aj do Rakúska,” dodal. Treba pripomenúť, že jazdec Racing Pointu, Sergio Perez, sa o danom monoposte vyjadril ako o “najlepšom aute, ktoré testoval počas predsezónnych jázd.”

Monopost RP20 rozvíril vody po tom, čo sa objavil v Barcelone a na prvý pohľad pôsobil ako takmer identická kópia minuloročného Mercedesu. Ba čo viac, v úvodnom dni zaznamenal Perez tretie miesto, keď sa pred neho dostali iba Mercedesy.

Szafnauer, ktorý v bývalej Force Indii pôsobil od roku 2010 a v tíme zostáva aj po rebrandovaní na Racing Point, tvrdí, že súčasný monopost je najkonkurencieschopnejší, aký kedy videl vyjsť z továrne v Silverstone: “Áno, skutočne si to myslím. Urobili sme poriadny krok vpred.”

“Všeobecne, balík, s ktorým prídu tímy do Barcelony, býva dobrým indikátorom toho, ako funguje aerodynamika auta. Ten náš je asi najlepší, aký sme kedy vyvinuli. Definitívne je najlepší, s akým sme kedy absolvovali predsezónne testy,” pokračuje Szafnauer.

Tím sa v súčasnosti pripravuje na prvé jazdy po dlhej pauze, keď Lance Stroll otestuje auto v rámci “predvádzacích jázd” v Silverstone. Bude to posledná generálka pred prvými pretekmi sezóny v Rakúsku.

Súvisiace články