logo F1online.sk

Pérez so slzami šťastia: Vyhrali sme zaslúžene

Sergio Pérez prebrzdil
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 12. 2020

Ak by ste po Georgeovi Russellovi hľadali na rošte druhého najväčšieho smoliara, bol by ním Sergio Pérez. Teda až dodnes. Po pozitívnom teste na koronavírus a minulotýždňovej poruche, ktorá ho pripravila o pódium, prišlo po desiatich rokoch vo Formule 1 sladké prvé víťazstvo. A na svete sa dnes asi nenájde veľa ľudí, ktorí ten najvyšší stupienok Checovi neprajú.

„Nemám slov,“ to boli prvé Checove slová po vystúpení z auta. „Dúfam, že to nie je sen, pretože o tomto som sníval dlhých desať rokov. Neuveriteľné. Neviem, čo na to povedať. Po prvom kole to vyzeralo, že je po pretekoch, podobne ako minulý víkend. Netreba sa však vzdávať, snažil som sa prebojovať späť. Nakoniec sa to vyvinulo tým najlepším možným spôsobom.“

„V tejto sezóne nebola šťastena na našej strane, konečne sa to však podarilo. Myslím, že dnes sme vyhrali zaslúžene. Mercedes mal nejaké problémy, no podľa mňa bolo moje tempo dostatočne dobré na to, aby som Georgea, ktorý dnes odjazdil fantastické preteky, dokázal udržať za sebou.“

Mexičan priznal, že prvá polovica pretekov bola v jeho podaní dosť náročná. Od pneumatík vychádzali dosť silné vibrácie, ktoré vyriešila až druhá zastávka. Checo po nej nasadil skvelé tempo a vyhral s náskokom desiatich sekúnd pred Estebanom Oconom.

„Za safety carom som urobil veľkú chybu a prebrzdil ľavú prednú pneumatiku. V prvom stinte som tak trpel silnými vibráciami. Po druhej zastávke som už tímu povedal, že auto ide ako limuzína. Bolo také ľahké a nikde žiadne vibrácie,“ povedal Pérez.

„Mali sme neskutočné tempo. Keď sme sem prišli, mysleli sme si, že to bude na dve zastávky, no po piatkových tréningoch sme vedeli, čo dnes musíme urobiť.“

Prvé víťazstvo prichádza v zlomový moment Pérezovej kariéry, kedy sa rozhoduje o jeho budúcnosti. Dnes urobil Sergio ďalší dôležitý krok a jeho nádeje na prestup do Red Bullu sa razom zdajú realistickejšie. To ho však dnes v noci asi až tak trápiť nebude.

„Ak mám byť úprimný, toto víťazstvo mi dáva väčší pokoj. Čo sa stane, nie je tak úplne v mojich rukách, ale chcem pokračovať. Ak nebudem na rošte v budúcom roku, vrátim sa v roku 2022,“ uzavrel nedeľný hrdina.