logo F1online.sk

Budúci Aston Martin nemá o Vettela záujem

Lance Stroll
© Twitter/Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2020

Ešte stále si len zvykáme na zmenu mena Force Indie na Racing Point a už sa budeme musieť učiť meno tohto tímu nanovo. Mená jazdeckej dvojice však zostanú rovnaké aj do ďalšej sezóny, ubezpečuje Otmar Szafnauer, ktorý tak odmietol príchod Sebastiana Vettela.

Vettelovo spájanie s budúcim Aston Martinom rozbehli predovšetkým špekulácie o budúcnosti Mercedesu a Tota Wolffa. Strieborné šípy na ne zareagovali sériou vyhlásení, v ktorých popreli akýkoľvek záujem sa z Formuly 1 stiahnuť. Rozruch utlmilo aj potvrdenie Sergia Péreza a Lanca Strolla pre rok 2021.

Otmar Szafnauer, šéf Racing Pointu, dnes opäť pripomína, že spájať Vettela s tímom je zbytočné. “Na trhu s jazdcami sme zažili pár zaujímavých týždňov, niektoré z týchto prestupov sa dostali až na titulky novín. Fanúšikovia sa určite bavili a médiá mali plné ruky práce. Z nášho pohľadu je však na titulke nápis nad dverami našej továrne, nie mená jazdcov v kokpitoch.”

Racing Point plánuje investovať peniaze do vývoja tímu a nespraviť rovnakú chybu ako Renault s Danielom Ricciardom. Pomôže mu aj zavedenie rozpočtového stropu, ktorý priškrtí predovšetkým veľké tímy. Racing Point je navyše veľmi známy vysokou efektivitou vynaložených prostriedkov.

“Medzi tímami, F1 a FIA sme dospeli k rozhodnutiu, ktoré sa postará o finančnú udržateľnosť tohto športu. Napokon, prežitie tímov je v záujme nás všetkých rovnako, ako ponúknuť fanúšikom skvelé pretekanie,” uvedomuje si Szafnauer. “My sme si vždy užívali pozíciu outsidera a za ten čas sme nazbierali plno fantastických spomienok. Teraz sa pozeráme do budúcnosti, v ktorej chceme zanechať odkaz hodný mena Aston Martin.”

Tím zo Silverstone verí, že pri rovnosti financií pôjde viac o to, ktorý celok dokáže lepšie využiť svoj skutočný potenciál bez toho, aby si ho umelo navyšoval injekciami vo výške desiatok miliónov dolárov. “Pre šport to bude len pozitívne. Budúcnosť vyzerá sľubne a naším konečným cieľom je dostať sa napokon až na úplné čelo.”

To všetko je však hudbou ďalekej budúcnosti, pre aktuálnu sezónu je dôležité, aby prebehla bez komplikácii a s dostatočným počtom veľkých cien. V Racing Pointe veria, že kalendár nie je postavený na vode.

“Čaká nás niekoľko rušných mesiacov. Vzniku tohto kalendára predchádzalo veľa zvažovania zo strany F1, FIA či majiteľov okruhov. Všetci sme sa zhodli na tom, že navrhnutý plán sa dá zrealizovať. A keďže svoj tím už poznám, viem, že sa na túto výzvu tešia, veď sú to pretekári.”

Szafnauerovu radosť trochu tlmí fakt, že sa bude jazdiť len pre televízne obrazovky, na okruhu budú sedadlá prázdne. “Je jasné, že bez divákov na tribúnach to nebude ono. Bude nám chýbať ich podpora a zápal. Na druhej strane je ale rozumné začať sezónu za zatvorenými dverami.”

Súvisiace články