logo F1online.sk

Mazepin si svojou jazdou za hranou takmer vyslúžil zákaz štartu

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala6. 12. 2020

To, čo v sobotňajších pretekoch Formuly 2 predviedol budúci pilot Haasu Nikita Mazepin, prekročilo hranice toho, čo by sme na okruhoch chceli vidieť. Komisári po pretekoch vyšetrovali hneď štyri jeho bezohľadné manévre, za ktoré dostal aj dva päťsekundové tresty.

Prvý incident, ktorý museli komisári vyšetrovať, bol Mazepinov obranný manéver pred Jukim Cunodom na cieľovej rovinke. Japonca za výjazdom z boxov vytlačil až mimo trate, za čo si vyslúžil päťsekundový trest a dva trestné body na jeho licenciu.

Pri zvyšných troch incidentoch figuroval ako poškodený Brazílčan Felipe Drugovich. Dva z nich napokon komisári nepotrestali. Najskôr šlo o kontakt v prvej zákrute pri vzájomnom súboji, po ktorom však Drugovichovi nadobudnutú pozíciu vrátil.

Druhý nepotrestaný manéver na Drugovicha prišiel v poslednom kole v nájazde do štvrtej zákruty. Mazepin ho vytlačil z trate, kvôli čomu Drugovich prerazil tabuľu označujúcu vzdialenosť od zákruty. Podľa komisárov sa však Drugovich žiadnou časťou auta nedostal na úroveň Mazepina, a preto podľa pravidiel nešlo o vytlačenie z trate.

Trestu sa však nevyhol pri incidente, ktorý sa odohral na cieľovej rovinke po skončení predposledného kola. Mazepin dostal ďalší päťsekundový trest a dva trestné body za to, že zablokoval Felipeho Drugovicha, ktorý sa ho práve snažil predbehnúť. Ak by Drugovich nespomalil, zrejme by sa rozotrel na boxovom múriku, čo koniec-koncov konštatujú aj komisári vo svojom verdikte.

Dva päťsekundové tresty Mazepina zosunuli z pódiovej tretej priečky až na deviate miesto. Na pódium sa tak aspoň dodatočne dostal Felipe Drugovich. Polepšili si postupne aj Robert Švarcman, Callum Ilott, Mick Schumacher, Jehan Daruvala a Dan Ticktum. Doplňme, že na prvých dvoch priečkach skončili Juki Cunoda a Kuan-Jü Čou.

Okrem časových trestov boli Mazepinovi dovedna udelené štyri trestné body. Na konte ich už má jedenásť. Na to, aby pilot dostal zákaz štartu na nasledujúcom podujatí, potrebuje nazbierať dvanásť bodov. Rus sa môže radovať, že sezóna je už na konci a prípadný zákaz štartu — ktorý môže čestne získať v nedeľu — by sa nekonal, a že sa trestné body neprenášajú aj do F1.