logo F1online.sk

Russell vykročil správnou nohou, v prvom tréningu bol najrýchlejší

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 12. 2020

Aj keď prvý tréning nie je z pohľadu kvalifikačných a pretekových nádejí smerodajný, fanúšikov Georga Russella musel potešiť. Brit totižto ukázal, že na svojho kolegu nestráca ani napriek tomu, že v monoposte strávil len 90 minút.

George Russell prekonal rekord Nikiho Laudu z francúzskeho Dijonu časom na úrovni 54,546 sekundy. Pod Laudov čas sa dostali aj ostatní devätnásti pretekári, keďže štartové pole delilo len 2,6 sekundy.

Na druhej priečke skončil Max Verstappen so stratou 0,176 sekundy a tretie miesto si vybojoval Alex Albon.

Russellov kolega Valtteri Bottas sa počas kvalifikačných simulácií dopustil viacerých chýb, kvôli čomu si pripísal len štvrté miesto. Počas tréningu sa sťažoval na problémy s ľavou prednou pneumatikou, ktorú v prvej zákrute veľmi často prebrzďoval.

V Russellovom prípade je stále čo vylepšovať. Balans zatiaľ nebol ideálny a v kokpite sa necítil úplne pohodlne. Hlásil, že hlavne okolo pliec mu je sedadlo úzke. Doplňme, že si dnes vyskúšal aj systém DAS. Valtteri Bottas ho v prvom tréningu nenasadil.

Za prvou štvorkou skončila dvojica AlphaTauri, ktorej sa črtá ďalší úspešný víkend. Daniil Kvjat bol o jednu a pol desatiny rýchlejší ako Pierre Gasly.

Esteban Ocon obsadil siedme miesto pred Sebastianom Vettelom, Danielom Ricciardom a Charlesom Leclercom. Monačanovi podobne ako Bottasovi kvalifikačné jazdy nevyšli.

Dvojica mladíkov Pietro Fittipaldi a Jack Aitken obsadili posledné priečky. Čaká ich ešte dlhá cesta, naskočiť do monopostu F1 bez adekvátnej prípravy nie je jednoduché.

V prvom tréningu sme videli pár prebrzdení, šmykov a prejazdov cez štrk, no nebolo to nič, čo by výrazne ovplyvnilo jeho priebeh.

Riaditeľstvo pretekov môže zaujímať výjazd z ôsmej zákruty, v ktorom začali piloti zneužívať, že na vonkajšku nie je umelý trávnik a ani štrk.

https://pbs.twimg.com/media/EoZw7E6XUAU4_L8?format=jpg&name=medium