logo F1online.sk

Verstappen sa do autoškoly nehrnul, nepozdával sa mu manuál

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 12. 2020

Hoci Max Verstappen už odmalička žije autami a už v sedemnástich rokoch jazdil vo Formule 1, do tých cestovných sa nikdy veľmi nehrnul. V čase jeho príchodu do Toro Rosso nemal ani len hotovú autoškolu. Teraz priznal, že to bolo kvôli manuálnej prevodovke.

Max Verstappen je stále držiteľom hŕby rekordov, v ktorých figuruje slovo “najmladší”. Najmladší pilot, ktorý pretekal vo Formule 1, najmladší líder pretekov, najmladší držiteľ pódia, najmladší víťaz a mnohé ďalšie.

Svoje umenie však predvádza len na okruhoch. Nie je veľkým fanúšikom bežného cestovania a v bežnej premávke jazdí bezpečne. “Na verejných komunikáciách nikdy nepretekám. Aký má zmysel preháňať sa na nich tristovkou, keď to robím každý víkend? Necítim tú potrebu,” prezradil Max Verstappen v interview pre G-Star.

A hoci mladších to zvykne viac pokúšať, Verstappen bol v tomto smere presný opak bláznivého tínedžera. “Mama mi povedala, že by som si mal spraviť vodičák, dovtedy som nemal ani skúter,” vysvetľuje Holanďan, ktorý toho pred vstupom do autoškoly veľa nenajazdil. “Nejazdil som tak často, nemal som to rád.”

“Obyčajne by sme šli do nejakej priemyselnej zóny, môj otec by mi povedal, aby som tam niečo odšoféroval, ale ja som do toho nikdy nechcel ísť. Vždy ma musel do auta natlačiť. Neznášal som, keď som musel preraďovať. Bez váhania by som vždy siahol po automatike,” vysvetlil dôvod rodák z Hasseltu.

Zrejme aj preto sa do autoškoly veľmi nehrnul. Rešpekt mal, no nakoniec všetko zvládol. “Prvýkrát som musel zložiť teoretické skúšky v čase, keď som už bol vo Formule 1. Učil som sa na ne od šiestej večer do jednej ráno. O desiatej ráno som šiel do autoškoly a spravil ten test.”

“O dva mesiace som mal jazdu. Dopadlo to celkom dobre, no skúšajúci to bral veľmi vážne a nič by mi neuľahčil. Mal som so sebou všetko — tričká, šiltovky,” smeje sa Verstappen, “no jeho to nezaujímalo. Raz som mal zabočiť doprava a ja som sa vybral doľava, tak to bolo trochu trápne. Nedal som prednosť chodcom, ale oni ani nečakali.”

Dozvedeli by sme sa o tejto príhode, keby svoj test nezvládol na prvýkrát? Pilot Red Bullu tvrdí, že by radšej mlčal: “Určite, to by som nikomu nehovoril,” rozosmial sa na konci.

Zato skúška v autoškole vyzerala v prípade Daniila Kvjata úplne inak: