logo F1online.sk

Autíčka na diaľkové ovládanie si to rozdajú na Mesiaci, okruh navrhne Hermann Tilke

moonmark
© Moon Mark
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2020

Nie, nejdená sa o 1. apríl. Budúci rok v októbri by sa mali uskutočniť prvé preteky na povrchu Mesiaca, pochopiteľne, riadené zo Zeme. Pretekať budú autíčka na diaľkové ovládanie, dejiskom zatiaľ nepomenovaný okruh na Mesiaci, ktorého tvorcom je známy architekt, Hermann Tilke.

Dve autíčka Moon Mark navrhnú študenti, ktorým pomáha tvorca hyperauta McLaren P1, Frank Stephenson. Každé bude vážiť okolo 2,5 kilogramu a na Mesiac ich dostane lunárny modul Nova-C, ktorý tam dopraví raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX.

V pretekoch, ktoré si interne označíme ako Veľká cena Mesiaca (oficiálne by malo podujatie niesť meno Moon Mark’s Mission 1 competition), si zmeria sily šesť študentských tímov z rôznych kútov Spojených štátov. Najprv bude na programe kvalifikačná sekcia, z ktorej dve najlepšie družstvá postúpia do finále. Máme tak tímy, pilotov i formát víkendu, chýba nám už len pretekársky okruh.

„Uskutoční sa to na trati navrhnutej Hermannom Tilkem. Povrch Mesiaca poznajú, vykonali sme totiž detailné skenovanie, ktoré poskytne dostatočné množstvo informácií na vybudovanie tejto trate,“ povedal Frank Stephenson.

Ako každé preteky, aj Veľká cena Mesiaca prinesie vlastné špecifiká, nehovoríme pritom len o naozaj nezvyklom prostredí. Keďže budú autíčka riadené zo Zeme, musí signál prekonať vzdialenosť asi 400-tisíc kilometrov na Mesiac a ďalších 400-tisíc späť. Putovanie signálu teda prinesie určité oneskorenie.

„Neočakávame žiadne významné oneskorenie, ktoré by ovplyvnilo preteky či riadenie autíčok,“ povedal technický riaditeľ spoločnosti Moon Mark Todd Wallach. „Obraz, riadenie či telemetriu budeme mať takmer v reálnom čase.“

Premostenie signálu by podľa prepočtov malo trvať (vzhľadom na rýchlosť svetla) aspoň 1,3 sekundy. Ak teda pretekár tu na Zemi stlačí gombík, autíčko vykoná jeho príkaz o 1,3 sekundy, ďalšie 1,3 sekundy bude trvať, kým správa doputuje z Mesiaca na Zem. Každú reakciu tak uvidíme s aspoň 2,6-sekundovým oneskorením.

Nuž, nezostáva nám nič iné, než si počkať do októbra 2021, kedy sa má toto „podujatie“ uskutočniť. Vysielané samozrejme bude naživo na internete, s čím pomôžu kamery umiestnené na povrchu Mesiaca.

  • Značky