logo F1online.skF1online.sk

Lawson to takto ďaleko nedotiahne, upozornil ho Pérez: Treba byť pokornejší

Liam Lawson pred Sergiom Pérezom
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 09:04

Liam Lawson v Mexiku ukázal, že sa nezľakne, ani keď sa mu v spätných zrkadlách objaví monopost s lakovaním Red Bullu. So Sergiom Pérezom zabojoval ako so svojím najväčším rivalom, čo domáceho jazdca nahnevalo. Predpovedá, že ak bude Lawson takto pokračovať, čoskoro napíše záverečnú bodku za svojím príbehom vo Formule 1.

Keby všetci piloti Racing Bulls takto tvrdo bojovali s jazdcami z hlavnej stajne, nikto by si nedovolil konšpirovať o tom, že medzi tímami bol uzavretý pakt o neútočení. Liam Lawson síce za svoju obranu pred Sergiom Pérezom nedostal žiaden trest od komisárov, ale musel si vypočuť svoje od Christiana Hornera, ktorý si ho zavolal do kancelárie pre jeho správanie, ale dohováral mu aj samotný Pérez.

“V štvrtej zákrute som sa pokúsil o manéver. On sa potom ocitol na vonkajšej strane trate a šiel rovno, akoby vedľa seba nemal žiadne auto,” krútil hlavou frustrovaný Pérez, ktorý fanúšikom nepriniesol vytúženú trofej. “Myslím si, že tomu incidentu vedel zabrániť. Našťastie som ho uvidel a uvoľnil som miesto, pretože inak by z toho bola obrovská nehoda. Nebolo to nutné, obaja sme si zničili preteky.”

“Myslím si, že je už to príliš,” posvietil si na Lawsonov štýl jazdy. “Nedostáva ani žiadne tresty. To isté spravil s Fernandom, to isté spravil na konci s Francom. Nedostáva však žiadne tresty, takže nič z toho nie je jeho vina.”

Pérez pokračoval s dierou v bočnici, ktorá ho podľa Christiana Hornera stála až 70 bodov prítlaku. Niet divu, že zvyšok veľkej ceny strávil na chvoste v pozícii štatistu. Keď v závere nasadil nové mäkké pneumatiky, aby zajazdil najrýchlejšie kolo, na Charlesa Leclerca stratil deväť desatín sekundy — pritom Leclerc obul použitú sadu z kvalifikácie.”

Reportéri sa následne spýtali Sergia Péreza na jeho vzťah s Liamom Lawsonom. Jeho ostrá reakcia vypovedá o tom, že kamaráti z nich nebudú. V konečnom dôsledku bojujú o ten istý kokpit. “Nemám s nim žiaden vzťah. Nemyslím si, že má správny prístup pre Formulu 1. Musí byť o čosi pokornejší.”

“Keď mu dvojnásobný majster sveta [Fernando Alonso] pred týždňom dohováral, celkom ho ignoroval. Keď prídete do Formuly 1, samozrejme, máte veľký hlad, ale musíte prejaviť aj rešpekt, či už na trati, alebo mimo nej. On neukazuje, že by mal správny prístup,” analyzuje svojho možného nástupcu.

Pérez nakoniec zhodnotil aj Lawsonove kariérne vyhliadky, ktoré vraj nie sú veľmi svetlé. “Myslím si, že je to skvelý pilot a dúfam, že sa z toho dokáže poučiť. Vo svojich prvých dvoch veľkých cenách mal veľa incidentov. Myslím si, že raz príde čas, keď ho to vyjde draho, rovnako ako tento víkend. Podľa mňa by mal zvoliť správny prístup a povedať si: Asi to trochu preháňam, spravím krok vzad a začnem odznova. Keď sa totiž nepoučíte zo svojich chýb, nemusíte pokračovať. Formula 1 je brutálny svet.”

Novinári položili rodákovi z Guadalajary ešte jednu otázku: Myslí si, že s ním Lawson bojoval tak tvrdo, lebo má zálusk na jeho sedačku? “Nuž, minulý víkend takmer havaroval s Fernandom, teraz takmer havaroval s Francom. On sa pri súboji s nikým nedrží na uzde.”

Súvisiace články

Diskusia