logo F1online.skF1online.sk

Sainz doručil cenné víťazstvo! Verstappena po ďalšom súboji s Norrisom vytrestali komisári

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 20:20

Carlos Sainz sa dočkal svojho vytúženého (a možno posledného) víťazstva s Ferrari. Španielsky pretekár možno zaváhal na štarte, ale svoju chybu rýchlo napravil a dominantným spôsobom si dokráčal za víťazstvom. Za ním sa však odohral ďalší pamätný súboj medzi Maxom Verstappenom a Landom Norrisom. V tomto prípade na to však poriadne doplatil holandský pretekár.

Carlosovi Sainzovi štart nevyšiel a nedokázal pokryť Maxa Verstappena, ktorý sa dostal na jeho úroveň a v prvej zákrute si na vnútornej strane bez problémov poradil. Sainz si skrátil šikanu, ale následne športovo vrátil pozíciu pilotovi Red Bullu. Okrem muža na čele sa poradie v najlepšej štvorke nezmenilo.

V hĺbke poľa však došlo k veľmi nepríjemnej nehode a monopost Júkiho Cunodu sa v plnej rýchlosti roztočil na rovinke. Spôsobil to kontakt s Alexom Albonom, ktorý taktiež vypadol z pretekov. Pilot Williamsu sa ocitol v sendviči medzi Cunodom a Pierrom Gaslym a v danej chvíli nemohol nič urobiť.

Výborný štart mal Sergio Pérez, ktorý sa posunul o päť miest, ale Mexičan sa dopustil školáckej chyby. Nezmestil sa totiž na svoje štartové postavenie a bol dobrý meter za bielou čiarou. Aj keď Mexičan popieral vinu, pohľad na opakované zábery bol absolútne jasný a komisári mu udelili päťsekundový trest.

Sainz sa ujíma vedenia a Verstappena vytrestali komisári

Po nehode Cunodu vyšiel na trať safety car a preteky sa neutralizovali s Red Bullom na čele. Reštart prišiel koncom 6. kola a Verstappenovi vyšiel na jednotku. Sainz to však len tak nenechal a v úvode 9. kola sa s pomocou DRS vrhol do útoku. Maxovi sa v prvej zákrute dostalo vlastnej medicíny, keď naňho Carlos zaútočil z veľkej diaľky a využil, že pilot Red Bullu nechal nebránenú vnútornú stranu.

Ešte väčšie veci sa udiali v ďalšom kole, keď si na Verstappena vyšliapol Norris v štvrtej zákrute. Opäť sa vrhol na vonkajšiu stranu a Max ho opäť vytlačil. Lando si to skrátil cez trávu a na trať sa vrátil pred Verstappenom. Ten sa mu to snažil vrátiť v siedmej zákrute, ale po jeho beznádejnom útoku skončili obaja mimo trate. Obom kohútom srdečne poďakoval Charles Leclerc a ujal sa druhej priečky. Aj keď Max jednoznačne predbiehal mimo trate, pozíciu si ponechal.

Verstappen sa možno udržal pred Norrisom na treťom mieste, ale komisárom sa vôbec nepáčilo jeho počínanie a za vytláčanie z trate v štvrtej zákrute udelili pilotovi Red Bullu desaťsekundovú penalizáciu. „Desať? To je celkom pôsobivé,“ reagoval ironicky Max vo vysielačke.

Chystala sa však naňho ďalšia pohroma. Komisári totiž „odmenili“ trestom nielen jeho počínanie v štvrtej zákrute, ale tiež v siedmej. Nasledoval ďalší desaťsekundový trest, takže dokopy dostal Max dvadsať sekúnd a jeho nádeje na víťazstvo sa v podstate rozplynuli.

Ďalší hraničný súboj zviedli v ďalšom priebehu Sergio Pérez a Liam Lawson. Bol to poriadne tvrdý súboj možno o sedačku v Red Bulle. Došlo ku kontaktu, z ktorého si Pérez odniesol nemalé poškodenia a jeho boj v domácich pretekoch sa v podstate skončil. Komisári netrestali.

Norris žiada morálnu satisfakciu

Ani dvadsaťsekundový trest nezabránil Norrisovi, aby to spočítal Verstappenovi na trati. V 26. kole sa dostal do DRS za Red Bullom a zdalo sa, že túži po morálnej satisfakcii a chce poraziť Maxa na trati. Pneumatiky na monoposte RB20 to v tejto chvíli vzdávali a stratégovia radšej uhli pred zbytočným súbojom v boxoch. Max stál pri mechanikoch mučivých 24 sekúnd a na trať sa vrátil pred Pérezom na 15. mieste.

Verstappen na čerstvých pneumatikách zahájil rýchly postup nahor s cieľom minimalizovať škody. V tejto chvíli začali piloti stredu poľa zachádzať do boxov a uvoľnili mu cestu. Na konci 30. kola zamieril k mechanikom Lando Norris, ktorý sa nemohol nádejať na undercut Leclerca, keďže ten mal šesťsekundový náskok.

Monačan a George Russell ho nasledovali k mechanikom hneď v ďalšom kole, Sainz zastavil na konci 32. kola, čím nám muži na čele skompletizovali svoje stratégie bez zmeny v poradí. V tejto chvíli bolo všetko nachystané na pokojný dojazd do cieľa pretekov na 71 kôl.

Verstappen postúpil na siedme miesto a keď Piastri v 40. kole zašiel do boxov, bol šiesty. V tejto chvíli sa však ocitol za Mercedesmi a potreboval poriadne zabrať. Do cesty sa mu však, paradoxne, postavil vlastný monopost. „Tieto gumy nefungujú,“ sťažoval sa Verstappen vo vysielačke.

Norrisova záverečná ofenzíva

V tejto fáze pretekov sa na trati veľa nedialo. V 50. kole nás trochu prebral Lewis Hamilton, ktorý sa dostal do DRS za tímovým kolegom Georgeom Russellom. Verstappen na šiestom mieste v tejto chvíli nepredstavoval hrozbu a piloti Mercedesu dostali povolenie zabojovať o štvrté miesto. Hamilton však nemal dostatočnú rýchlostnú prevahu a do svojho tímového kolegu búšil dlhé kolá.

Ešte zaujímavejšie veci sa začali diať 12 kôl pred koncom, keď o kolo pomalší piloti spomalili o niečo viac Charlesa Leclerca ako Landa Norrisa za ním. V úplnom závere sa nám rozhorela bitka o druhé miesto a nesmierne dôležité body do šampionátu. McLaren mal v úplnom závere jasnú rýchlostnú prevahu a Norris donútil Leclerca k chybe.

Monačan pod tlakom takmer vyletel v poslednej zákrute. Aj keď to akoby zázrakom zachránil, druhé miesto bolo stratené a Norris si pripísal ďalšie tri nesmierne cenné body do oboch šampionátov.

V 66. kole to Hamiltonovi konečne vyšlo a vzal Russellovi štvrté miesto. O úplne poslednú epizódu týchto pretekov sa postaralo Ferrari s Charlesom Leclercom. Červený tím mal v závere náskok celého pit stopu na pilotov Mercedesu a rozhodol sa využiť príležitosť na zisk ďalšieho majstrovského bodu.

Carlos Sainz zaslúžene zvíťazil na Veľkej cene Mexika. Najrýchlejší muž víkendu si odniesol tak potrebné víťazstvo a možno jeho úplne posledné s Ferrari. Druhé miesto vybojoval Lando Norris, ktorý v šampionáte stiahol desať bodov na Maxa Verstappena. Tretí skončil Charles Leclerc pred pilotmi Mercedesu a na šiestom mieste sa umiestnil práve Verstappen. Ten nemusí panikáriť, stále má v šampionáte veľký náskok, ale jeho agresívny štýl sa mu v Mexiku kruto nevyplatil.

Pochváľme aj pilotov Haasu. Americký tím pokračuje v skvelej jazde, Kevin Magnussen dnes skončil siedmy a Nico Hülkenberg deviaty. Medzi nich sa zmestil Oscar Piastri, ktorému sa zrejme nepodarilo stopercentne minimalizovať škody. Bodovanú desiatku doplnil Pierre Gasly.

Ferrari sa tento víkend prepracovalo cez Red Bull a stiahlo množstvo bodov na McLaren. Momentálne delí prvé dva tímy 29 bodov.

Budúci víkend zavŕšime americkú trojičku pretekmi v Brazílii. Čaká nás ďalšia kontroverzná diskusia po ďalšom súboji Verstappena s Norrisom a tiež ďalšia epizóda súboja v Pohári konštruktérov.

Preteky - VC Mexika 2024

logo McLaren
Lando Norris
logo Ferrari
Carlos Sainz
logo Ferrari
Charles Leclerc
PilotTímČasKoláGridNaj. koloBody
1.
Carlos Sainz
Ferrari1:40:55,800711.1:20,13725
2.
Lando Norris
McLaren+4,705713.1:19,69118
3.
Charles Leclerc
Ferrari+34,387714.1:18,33616
4.
Lewis Hamilton
Mercedes+44,780716.1:20,37112
5.
George Russell
Mercedes+48,536715.1:20,73110
6.
Max Verstappen
Red Bull+59,558712.1:20,8728
7.
Kevin Magnussen
Haas+1:03,642717.1:20,6376
8.
Oscar Piastri
McLaren+1:04,9287117.1:20,0644
9.
Nico Hülkenberg
Haas+1 kolo7010.1:20,7482
10.
Pierre Gasly
Alpine+1 kolo708.1:21,2741
11.
Lance Stroll
Aston Martin+1 kolo7014.1:21,311
12.
Franco Colapinto
Williams+1 kolo7016.1:20,090
13.
Esteban Ocon
Alpine+1 kolo7020.1:20,659
14.
Valtteri Bottas
Stake+1 kolo7015.1:21,085
15.
Kuan-jü Čou
Stake+1 kolo7019.1:21,553
16.
Liam Lawson
RB+1 kolo7012.1:19,502
17.
Sergio Pérez
Red Bull+1 kolo7018.1:19,209
-
Fernando Alonso
Aston Martinnedokončil1513.1:22,722
-
Alex Albon
Williamsnedokončil09.-
-
Júki Cunoda
RBnedokončil011.-

Live

Súvisiace články

Diskusia