logo F1online.skF1online.sk

Horner prezradil, že Alonso mu na začiatku roka klopal na dvere. Spomínal aj na rok 2008

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 15:47

Neuveriteľný 400. víkend vo Formule 1 je pre Fernanda Alonsa veľkým míľnikom, pri ktorom sa môže pozrieť na celú svoju kariéru pyšne, ale aj s istým zármutkom, že sa v niektorých chvíľach nerozhodol inak. Jedným z tímov, v ktorých mohol skončiť a zrejme by si tým výrazne polepšil, bol aj Red Bull. Prvýkrát sa Alonso mohol dostať do Milton Keynes už v roku 2009. Odvtedy sa niekoľkokrát ozval červeným býkom. Christian Horner prezradil, že naposledy v úvode tohto roka.

Hovorí sa, že bez vetra sa ani lístok na strome nehne. Keď sa v úvode roka špekulovalo o tom, že Fernando Alonso sonduje v iných tímoch a budúcnosťou Aston Martinu teda nie je až taký presvedčený, ako deklaroval, bolo na tom zrnko pravdy.

Podľa Christiana Hornera totiž skutočne zaklopal na dvere Red Bullu. Nebolo to prvýkrát. “Spomínam si, že ja a Adrian [Newey] sme sa s ním stretli v roku 2011 alebo 2012 v aute na letisku v Spa a bavili sme sa o jeho prestupe z Ferrari, ba dokonca aj v úvode tohto roka [2024].”

Španiel s jeho manažérom Flaviom Briatorem skúmali, či by Red Bull daroval sedačku po Sergiovi Pérezovi jemu. “V tom čase sme ešte nepredĺžili Sergiov kontrakt. Fernando ako starý harcovník chce vždy poznať všetky svoje možnosti. On a Flavio vždy skúmajú terén na prestupovom trhu. Poukazuje to na skutočnosť, aký je stále súťaživý a aj vo svojich 43 rokoch podáva výkony.”

“Je v skvelej forme a ukazuje, že vek je len číslo. Stále je to veľmi schopný pretekár a keď dostane správne nástroje, som si istý, že bude vpredu,” nepochybuje o dlhovekosti dvojnásobného šampióna Horner.

Fernando Alonso po podpise kontraktu priznal, že skutočne skúmal aj iné možnosti, no rozhovory s inými tímami označil za “nevýznamné”. Logickou voľbou vraj preňho bol Aston Martin, no nevedno, či to hovoril preto, že už zmluvu podpísal, alebo si to vtedy naozaj myslel. V tom čase sme totiž ešte nevedeli o tom, že Adrian Newey odíde z Red Bullu a už vôbec nie, že zamieri do tímu Lawrenca Strolla.

Tie najvážnejšie rokovania medzi Red Bullom a Alonsom však prebehli v roku 2008. V minulosti sme už od predstaviteľov červených býkov počuli názor, že Španiel zrejme nebral vážne ponuku tímu, ktorý bol vtedy akýmsi pojazdným cirkusom, alebo eufemisticky “párty-tímom” v rámci Formuly 1.

“Spomínam si, že v roku 2008 na konci jeho stintu v McLarene som šiel do Madridu a tlačil som naňho, aby si sadol do nášho auta,” vynárajú sa Hornerovi dávne spomienky. “Chceli sme dvojročnú zmluvu, ale on bol pripravený podpísať s nami len na jeden rok. Boli sme presvedčení, že v tých časoch mal už vo vrecku kontrakt s Ferrari, tak sme tú dohodu neuzavreli.”

“Keby k nám prišiel v roku 2009, možno by veci vyzerali celkom inak. Dokonca aj uprostred sezóny 2009 bol presvedčený, že keby naskočil do nášho auta, v tom roku by stále dokázal vyhrať šampionát,” prezradil 50-ročný Brit. “Dva tituly nie sú v jeho prípade adekvátne. Mal ich vyhrať viac.”

Fernando Alonso sa pred víkendom v Mexiku vrátil aj presne k týmto rokovaniam s Red Bullom. V podcaste Beyond the Grid prezradil, ako on vnímal rozhovory a možnosť pridať sa k “malinovkárom” v roku 2009.

“Teraz sa to ľahko hovorí,” pousmial sa Fernando Alonso. “V roku 2008 mal Red Bull, myslím, jedno pódium vďaka Davidovi [Coulthardovi] v Monaku. Red Bull bola spoločnosť s energetickými nápojmi. Mali skvelý tím so skvelými ľuďmi, ale predpovedať, že v nasledujúcej dekáde vyhrajú sedem alebo osem šampionátov — nebolo to garantované.”

Pred podobnou dilemou stál v roku 2012 Lewis Hamilton. “Keď Lewis prestúpil z McLarenu do Mercedesu, v tom prvom roku 2013 čelil veľkej kritike. Prečo by ste prestupovali z McLarenu do Mercedesu, ktorý dovtedy vybojoval len jedno alebo dve pódiá? A teraz je sedemnásobným majstrom sveta.”

“Teraz sa to isté deje s Ferrari. Neviete, čo Lewis dosiahne o rok. Ak sa Ferrari bude dariť a on vyhrá titul, tak to bude skvelý ťah,” vysvetlil španielsky matador. “Ak sa bude dariť Mercedesu a vyhrá titul, tak to bude zlý prestup. Ako sa to dá predpovedať?”

Súvisiace články

Diskusia