logo F1online.skF1online.sk

Antonelli sa poučil: Jazdil som oveľa pokojnejšie

Andrea Kimi Antonelli
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 12:53

Andrea Kimi Antonelli má za sebou druhý tréning vo Formule 1. Veľkým plusom pre mladíka je paradoxne to, že naň väčšina fanúšikov veľmi rýchlo zabudne. Na rozdiel od tréningu v Monze, na ktorý sa bude zrejme spomínať aj po rokoch, bol v Mexiku menej viditeľný; menej viditeľný v negatívnom svetle.

V Mercedese mali pred premiérou Andreu Kimiho Antonelliho v súčasnom monoposte F1 veľké oči. Odvtedy sa však poučili. Aj Lewis Hamilton vo štvrtok radil svojmu nástupcovi: “Kimi je mladý, zo svojej prvej jazdy v Monze sa poučil. Mali sme spoločný brífing, pretože o rok bude pracovať s Bonom. Som tu, aby som mu pomohol, ako budem vedieť.”

“Kľúčové je, čo som mu aj povedal, že nemusí hneď v prvom kole spraviť dieru do sveta: Dostaň sa do toho a uži si to. Povedal som mu aj to, že trať je spočiatku veľmi špinavá,” prezradil sedemnásobný šampión. “Zvládneme všetko, čomu čelíme, ale nemyslím si, že by mal nejaké problémy.”

Ukázalo sa, že si vzal Hamiltonove rady k srdcu. “Určite to bolo lepšie ako v Monze,” pochvaľoval si Kimi Antonelli. “Jazdil som oveľa pokojnejšie, nechcel som riskovať. Chcel som mať čistý tréning, odjazdiť kolá a pochopiť o čosi viac auto s pneumatikami. Celkovo to bolo pomerne slušné. Cítil som, že nie som na limite, ale to bola moja voľba. Chcel som mať bezproblémový tréning.”

V prvom tréningu obsadil “len” dvanáste miesto a sám si neprivodil žiadne väčšie problémy. Menej kôl ako ostatní odjazdil preto, že úlomky na trati poškodili jeho podlahu. Pár minút musel stráviť v opatere mechanikov.

“Pravdupovediac som ich ani nevidel. Je to škoda, pretože mi poškodili dosť veľkú časť podlahy. Bolo to dosť veľké poškodenie. Nebolo to ideálne, ale odjazdili sme pár kôl,” poznamenal taliansky pretekár.

Antonelli priznal, že najviac ho v piatok zaskočili mäkké pneumatiky a koľko priľnavosti mu ponúkli. “Každým kolom som si budoval sebadôveru. Prvýkrát som bol na tejto trati, takže som sa snažil toho naučiť čo najviac.”

“Na softoch to bol veľký skok. Jazdil som nepretržite na tvrdej sade, nemal som na programe pomalé a rýchle kolo, tak som si nemohol skúsiť prácu v krátkom stinte. Keď som prezul na softy, pocítil som oveľa lepšiu priľnavosť. Taký som bol prekvapený z množstva gripu, že som ho ani nevyužil,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia