logo F1online.skF1online.sk

Nechcem, aby tím myslel na titul, hovorí Vasseur

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 20:22

Ferrari zažíva sezónu plnú vzostupov a pádov. Teraz je tím určite na vzostupe. Po Austrálii dosiahli Charles Leclerc a Carlos Sainz druhé „double“ v sezóne a vrátili svoj tím do boja v Pohári konštruktérov. O tom však ich šéf Frédéric Vasseur nechcel hovoriť.

Charles Leclerc po svojom poslednom víťazstve prehlásil, že cieľom jeho tímu je titul v Pohári konštruktérov. Nešlo o veľkohubé vyjadrenie, keďže Ferrari možno má nemalú stratu na McLaren, ale má tiež rýchlosť, jazdcov a potrebné momentum, aby sa v posledných piatich veľkých cenách dotiahol. Šéf stajne Frédéric Vassuer však na tímových poradách nechce ani len počuť čokoľvek o titule.

„Nemyslíme na šampionát a ja chcem udržať tím v tomto nastavení, pretože podľa mňa je dôležité, aby sme sa s každým výjazdom na trať sústredili na čistú výkonnosť, nie niekde hlboko vnútri premýšľali o titule,“ vyhlásil Fred v podcaste F1 Nation.

Určite ide o dobrý prístup, keďže sme v minulosti videli, že Ferrari sa vie ľahko „zblázniť“ a potom prichádzajú chyby. Vasseur je známy tým, že nezakazuje tímu oslavovať, keďže emócie sú pre Talianov nesmierne dôležité, ale zároveň chce svojich ľudí udržať sústredených.

„Pred pár týždňami každý rozprával o McLarene, predtým o Mercedese a predtým zas o Red Bulle. Musíme sa na to pozerať s odstupom a nikdy sme o tom nehovorili, pretože vieme, že je to stále ďaleko. Ak sa nám v závere pošťastí, bude to vďaka každodennému zlepšovaniu výkonnosti, nie pre celkový prístup k šampionátu. Veľmi dobre vieme, že budúci týždeň prinesie úplne odlišnú výzvu,“ skonštatoval Vasseur.

Ani on však nemôže poprieť, že Ferrari sa pod jeho vedením zlepšilo. Po prevádzkovej stránke urobil tím viditeľný pokrok, stratégie a zastávky v boxoch sú na vysokej úrovni, tím nepanikári a aj keď k chybám došlo, zlepšenie v porovnaní s rokom 2022 je priam hmatateľné.

„Chcem, aby ľudia riskovali a mali možnosť riskovať,“ vyhlásil Fred. „Myslím si, že taká je naša nálada a celkový prístup. Samozrejme, že sa musíme zlepšovať a zlepšili sme sa, čo je dôležité pre udržiavanie tohto prístupu k pretekaniu. Aj keď sa vám podarí dobrý výsledok, v pondelok prídete do práce s dlhým zoznamom pracovných povinností. Takú potrebujete mentalitu.“

Súvisiace články

Diskusia