logo F1online.skF1online.sk

“Veterán” Lawson: Štartoval posledný, bodoval a na Péreza stratil 11 sekúnd

Liam Lawson pred Sergiom Pérezom
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 14:19

Liam Lawson sa po ročnej pauze vrátil do kolotoča Formuly 1 vo veľkom štýle. Úvodné preteky mali mať skôr aklimatizačný charakter, no mladý Novozélanďan okamžite udrel plnou silou. S konečným deviatym miestom je spokojný on aj celý Red Bull, azda s výnimkou Sergia Péreza.

Christian Horner a Helmut Marko už od VC Singapuru krotili očakávania. Na privítanie mal totiž Liam Lawson dostať penalizáciu za výmenu motorových komponentov, pre ktorú štartoval až z poslednej priečky. To mu však nezabránilo nadviazať na vynikajúce výkony z minulého roka.

Po 56 kolách s obrátenou stratégiou so štartom na tvrdej zmesi, viacerých pekných súbojoch a najmä odvete s Fernandom Alonsom sa Liam Lawson prebojoval na deviate miesto. Do nebies ho môžu v Red Bulle vynášať popri zisku dvoch bodov aj pre to, že sa po zastávke dostal pred Júkiho Cunodu, ba dokonca v cieli stratil na Sergia Péreza z Red Bullu len 11,491 sekundy.

Ak Helmut Marko myslel vážne slová o tom, že o rok by chcel mať v hlavnom tíme juniora, Lawson mu nezačína klopať, ale celou silou búchať na dvere. Treba však v podobných výkonoch pokračovať.

“Ak vám mám povedať pravdu, keď naskočil do auta, pôsobil ako veterán,” vystrúhal Liamovi Lawsonovi poklonu Christian Horner. “Je skvelý a s touto jazdou môže byť veľmi spokojný. Odjazdil vynikajúcu veľkú cenu. Štartoval devätnásty, skončil na bodoch, predviedol skvelé manévre. Môže byť spokojný.”

Lawson pritom ešte nie je pri plnej sile. V rozhovore pre Sky Sports priznal, že po ročnej pauze je stále trochu “stuhnutý”. “Môžete trénovať a pripravovať sa tak intenzívne, ako len chcete, ale nič vás nepripraví na jazdu v týchto autách. Pravdupovediac som počas posledných dvanástich mesiacov pracoval tvrdšie ako kedykoľvek predtým, aby som bol fyzicky pripravený. Nejazdil som však. Len trochu sme testovali, takže to bolo tvrdé.”

V noci z nedele na pondelok sa mu určite spalo dobre, no nie len kvôli únave. “V piatok pred kvalifikáciou to bol boj s jediným tréningom. Keď sa necítite celkom komfortne, nemáte dobrý pocit z toho, že by ste auto v zákrutách zvŕtali tak, ako by ste chceli. Bolo to ťažké. Chcel som sa dostať až na koniec víkendu a cítiť sa komfortne, čo sa nám asi podarilo.”

Lawson pritom môže byť pyšný aj na svoju sobotňajšiu kvalifikáciu, v ktorej sa z pochopiteľných dôvodov snažil ísť naplno len v prvej časti. V Q1 však dokázal zaknihovať lepší čas ako Júki Cunoda v Q2 napriek dvom skutočnostiam. Po prvé, auto mal nastavené najmä na preteky, keďže v tíme vedeli, že bude štartovať z poslednej priečky, a po druhé, Japoncovi v Q2 pomáhal so zákrytom.

Prvý krok na ceste k stabilnej sedačke pre budúci rok sa podaril. “Viem, že majú odo mňa isté očakávania, ale v konečnom dôsledku aj ja mám od seba nejaké očakávania. Chcem zostať vo Formule 1 a v budúcej sezóne mať miesto na plný úväzok. Tieto preteky sú pre to kľúčom. Ja pôjdem víkend po víkende. Tento víkend sme boli silní, teraz sa musíme koncentrovať na Mexiko.”

“Dobre si uvedomujem, čo odo mňa očakávajú, no tak to funguje už od mojich šestnástich rokov, keď som bol juniorom. Vždy na vás vyvíjajú tlak, takže na tomto sa nič nemení,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia