logo F1online.skF1online.sk

Horner garantoval Lawsonovi miesto v tíme už pred rokom

Liam Lawson
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 19:38

Liam Lawson vlani zažil niečo podobné, čo tento rok čaká Franca Colapinta: Aj napriek skvelým výkonom, keď zaskakoval za zraneného Daniela Ricciarda, sa následne musel vrátiť na pozíciu rezervného jazdca. Už vtedy ho však Christian Horner ubezpečoval, že v roku 2025 sa v kokpite predstaví.

O plánoch Red Bullu hovorili Christian Horner s Helmutom Markom dosť rozsiahlo. Vyzerá to tak, že už po Ricciardovom návrate do F1 ním chceli nahradiť Sergia Péreza po boku Maxa Verstappena. Výkonnostne však nepresvedčil, a tak musel ísť z kola von namiesto mexického jazdca.

Už vlani totiž Liam Lawson dostal záruku, že sa vráti do monopostu. Red Bull teda rátal s tým, že Ricciardo buď pôjde do Red Bullu, alebo do zabudnutia. “Predstavu o tom, že naskočím do auta, mi Christian spomínal už pred rokom,” prezradil v rozhovore pre F1.com. “Keď som vyskočil z auta, okrem iného mi povedal: ‘Dávam ti svoje slovo, že niekedy v budúcom roku budeš pretekať.’ Celý čas som teda vedel, že toto majú v úmysle a o tom sa aj hovorilo.”

Pre Novozélanďana to bola pred rokom akási cena útechy, no očividne si ju dokázal presadiť aj do svojej zmluvy. V nej sa totiž objavila klauzula, že v roku 2024 musí absolvovať minimálne päť veľkých cien, v opačnom prípade môže z projektu Red Bullu slobodne odísť. Helmut Marko na to nedal dopustiť.

Napokon o svojom príchode vedel azda skôr ako Daniel Ricciardo. Vedenie mu to prezradilo už v Baku. “Ako iste viete, Formula 1 je ako húsenková dráha a veci sa tu každý víkend menia. V jednej minúte to vyzerá vskutku dobre, potom zas nie. Všetko to závisí od toho, aké výkony podávajú chlapci.”

“Ak mám byť úprimný, je to trochu nanič, pretože len posedávate a dumáte nad tým, aké sú vaše šance, že budete jazdiť. Všetko sa to však odvíja od chlapcov, ktorí sú v danej chvíli v kokpite. Samozrejme, že nechcete, aby niekoho úpadok znamenal pre vás miestenku dnu, ale aby som mohol jazdiť, niekto musí odísť, to je samozrejmé,” vysvetľoval Lawson.

Ako už potvrdila dvojica šéfov Red Bullu, Liama Lawsona v Austine čaká penalizácia za výmenu pohonnej jednotky. Prvý víkend sa tak ešte nebude celkom počítať do analýz Christiana Hornera a Helmuta Marka, ktorých výsledkom by malo byť rozhodnutie, či bude o rok sedieť v Racing Bulls, alebo možno aj v Red Bulle.

Koho by Marko chcel v kokpite hlavného tímu v roku 2025? „Ideálne niekoho z nášho juniorského programu,“ odpovedal Rakúšan.

Súvisiace články

Diskusia