logo F1online.skF1online.sk

Vowles naznačil, že Williams obetuje rok 2025 v prospech nových pravidiel

James Vowles
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 13:05

Posledný rok starých pravidiel neraz ponúkol zaujímavú zápletku. Na vrchole vývojovej krivky sa tímy zväčša vyrovnajú a vylepšenia sa väčšinou nasadzujú v obmedzenej miere, keďže sa oveľa viac oplatí investovať do novej generácie monopostov. Dvojnásobne to platí pre menšie tímy s menšími zdrojmi. Napríklad šéf Williamsu James Vowles už otvorene upozornil svojich jazdcov, že rok 2025 bude náročný.

V Grove majú pre rok 2025 k dispozícii špičkovú jazdeckú zostavu. Hviezdu tímu posledných rokov, Alexa Albona, doplní Carlos Sainz. Oboch však boss stajne upozornil, že od budúcej sezóny nemajú očakávať zázraky. Inžinieri totiž budú plne zamestnaní na projekte pre rok 2026 a novou generáciou pravidiel.

„Alex aj Carlos dostali jasnú správu, že rok 2025 asi bude trápením,“ vyhlásil šéf Williamsu James Vowles pre Motorsport.com. „Neuvidíte nás, ako sa posúvame dopredu. V skutočnosti by som povedal, že sa budeme trochu prepadať.“

„Ak sa to stane, podľa mňa to bude v poriadku, pretože to ukáže, že v porovnaní s ostatnými tímami investujeme do roku 2026 v správnej miere. Mienime skompromitovať rok 2025 a aj keď to neznamená, že skončíme poslední, bude to určite ťažká sezóna,“ odkázal Vowles.

V roku 2023 Williams bojoval do posledných pretekov o celkové siedme miesto v Pohári konštruktérov a nakoniec uspel. V tomto roku to bude vyzerať podobne. V Grove mali veľmi náročnú zimu a tvrdé nehody v úvode sezóny spomalili nasadenie vylepšení. Tím však v druhej polovici ročníka mohutne doťahuje a s Francom Colapintom za volantom druhého monopostu pozbieral dôležité body.

Williams sa posunul na ôsme miesto a to nemusí byť všetko. Šanca na zdolanie Haasu a RB nie je veľká, ale stále existuje. „Myslím si, že sme to siedme miesto uchmatli so šťastím, pretože RB bolo v závere sezóny sakramentsky rýchle. Išlo takmer o jedno strategické rozhodnutie, ktoré rozhodlo o umiestnení v šampionáte. Siedme miesto však nakoniec patrilo nám,“ odkázal Vowles.

 „Pokúšame sa o skoky vpred, nie kroky, nie krôčiky, nie minimálne zisky, ale skoky po technologickej a prevádzkovej stránke. Pri tom celom si zároveň podrážame nohy. Pre rok 2026 požadujeme od našej organizácie viac, ako dokáže doručiť. Snažíme sa tomu prispôsobiť, ale cestou možno trochu zakopneme,“ dodal Vowles.

Súvisiace články

Diskusia