logo F1online.skF1online.sk

V tomto roku mi napadlo, že skončím, priznal Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:09

Sergio Pérez bol podľa mnohých jednou nohou preč z Red Bullu. Jednoznačné (aj keď neoficiálne) stanovisko na začiatku letnej prestávky však dalo všetkým najavo, že tím nesiahne po výmene pilota uprostred sezóny. V tejto chvíli je otázne, do akej miery to spôsobila dôvera Red Bullu v schopnosti mexického pretekára a ako veľmi rozhodnutie ovplyvnil nedostatok alternatív. V každom prípade, Pérez pokračuje a podľa vlastných slov chce pokračovať.

Keby sa Red Bull na prelome júla a augusta predsa len rozhodol, že s Mexičanom nepočíta, aký by bol jeho ďalší osud? Smeroval by miesto Ricciarda (alebo Cunodu) do tímu RB? Odišiel by z rodiny Red Bullu úplne a do RB by naskočil Lawson? Hľadal by si Pérez miesto v inom tíme? Ukončil by kariéru?

Všetko sú to hypotetické otázky, ale možno sa raz dočkáme odpovedí. Checova budúcnosť totiž stále nie je istá. On sám hovorí, že by o nej rád rozhodol sám, ale to sa v tomto športe málokomu pošťastí.

„V priebehu posledných šiestich mesiacov som uvažoval o konci kariéry,“ priznal Pérez v rozhovore pre DAZN. „Premýšľal som však len tri sekundy a okamžite som sa rozhodol. Koniec koncov, bolo by najjednoduchšie, keby som sa po toľkých rokoch vzdal a odišiel. Nikdy by som si to však neodpustil.“

Checo v Singapure na vlastné oči sledoval, aký krutý dokáže byť tento šport. Daniel Ricciardo vyhral v kariére osem veľkých cien, ale napriek tomu opúšťal F1 osamotený a bez poriadneho „zbohom“. Áno, môžete povedať, že bez Red Bullu by druhú (ani prvú) šancu nikdy nedostal, ale takéto situácie vyvolávajú oveľa hlbšie otázky o slušnosti a ľudskosti.

„Chcem ukončiť kariéru, keď to budem chcieť ja, nie keď mi to niekto povie,“ vyriekol Pérez veľké želanie každého športovca. „Na to sa sústredím. Chcem sa dostať do bodu, keď sám rozhodnem o svojej budúcnosti.“

„Ak mám byť úprimný, momentálne som veľmi motivovaný. Naozaj chcem pokračovať vo Formule 1 a baví ma to. Užívam si úspechy a učím sa z ťažkých chvíľ,“ skonštatoval mexický pretekár.

Pérez v tomto roku podpísal s Red Bullom nový kontrakt, ale ten rozhodne nebude vodotesný. Určite nezabráni ďalším špekuláciám o predčasnom odchode v prípade, že bude pokračovať v zbieraní umiestnení mimo najlepšiu šestku, kým jeho tímový kolega bojuje o víťazstvo.

„Mám platnú zmluvu na ďalšie dva roky a dva roky sú vo Formule 1 dlhá doba. Dobre si však uvedomujem, že koniec sa blíži. Nemyslím si, že zostanem tak dlho ako Fernando, ktorého obdivujem za všetko, čo dokazuje v jeho veku. Nie je to tak, že by som nechcel pokračovať, ale mám malé deti a rád by som s nimi trávil oveľa viac času. Práve to bude rozhodujúci faktor,“ odkázal Pérez.

Súvisiace články

Diskusia