logo F1online.skF1online.sk

Haas vykázal zisk vyše sedem miliónov. Majiteľ vraj chystá investície

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 15:27

Americký tím Haas je stále najmenší a najchudobnejší na štartovom rošte. Pohľad na Nica Hülkenberga v súbojoch s Fernandom Alonsom je pri porovnaní rozpočtov a zdrojov oboch tímov ako bitka Dávida s Goliášom. Haas smeruje k historickému šiestemu miestu v Pohári konštruktérov a dokazuje svoj ohromný potenciál. Bez ďalších investícií však môže len ťažko pomýšľať na lepší výsledok.

Po minuloročnom výsledku a výmene šéfa sa Haas zaradil medzi najväčších outsiderov novej sezóny. Ajao Komacu sa však so svojou partiou dokonalo vzoprel všetkým papierovým predpokladom a momentálne útočí na celkové šieste miesto v Pohári konštruktérov. Iste, maximom tohto tímu je celkové piate miesto z roku 2018, ale v tom čase bola situácia diametrálne odlišná.

Haas je najchudobnejší tím s najmenším počtom zamestnancov a nemôže sa rovnať Aston Martinu. Napriek tomu v posledných týždňoch mocne doťahuje RB a súperí s Fernandom Alonsom na trati, čo je veľký úspech pre tento maličký tím.

Zdá sa, že Haas je na tom dobre aj finančne. Podľa medializovaných informácií operoval tím v roku 2023 s rozpočtom 142,8 milióna dolárov a vykázal profit 7,5 milióna dolárov. To svedčí o dobrej ekonomickej kondícii stajne, hoci je na prvý pohľad zrejmé, že Haas nevyužíva všetky výnimky z rozpočtového stropu. Ten je nastavený na 135 miliónov dolárov, ale do tejto sumy sa nezapočítavajú mnohé položky – vrátane platov jazdcov a hlavne kapitálových investícií –, takže je jasné, že priestor na zvýšenie je dosť veľký.

„S naším súčasným ekonomickým modelom si nemyslím, že si môžeme počínať oveľa lepšie,“ povedal novinárom šéf stajne Ajao Komacu. „Dobrá správa však je, že Gene vždy hovoril, že bude investovať, len musíme maximalizovať naše výsledky s tým, čo máme. Presne to sa nám podarilo.“

Uvidíme, či majiteľ dodrží svoje slovo. Samozrejme, americký tím naďalej sprevádzajú špekulácie o predaji a Gene Haas oslávi v novembri 72. narodeniny. „Gene v skutočnosti začal investovať už po tretích pretekoch v Austrálii. Súhlasil a schválil určité položky,“ povedal Komacu.

„Potrebujeme investovať a potrebujeme zlepšiť náš tím. Keď chceme podávať lepšie výkony, musíme navýšiť rozpočet. Potrebujeme maximalizovať naše výsledky s tým, čo máme, a potom presvedčiť Genea, aby viac investoval. Presne to sa aj podarilo. S touto investíciou postupne zvýšime naše možnosti. Ak to neurobíme, v žiadnom prípade nemôžeme bojovať o siedme miesto niekedy v budúcnosti,“ odkázal japonský inžinier.

Súvisiace články

Diskusia