logo F1online.skF1online.sk

Sulajem žiada obmedzenie vulgarizmov: Nie sme raperi

Oscar Piastri a Mohamed bin Sulajem
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 10:19

Prakticky v žiadnom inom športe nemajú jeho účastníci pri ústach mikrofón po celú dobu. V čase COVID-ových obmedzení sa štadióny vyprázdnili a aj futbaloví diváci mohli počuť, čo zväčša prehluší hluk davu, a neboli to zakaždým pekné slová. Fanúšikovia Formuly 1 to dobre poznajú, keďže emotívne vysielačky sa stali pravidelnou súčasťou šou. Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie Mohamed bin Sulajem sa však pokúša o zmenu.

Už pred niekoľkými týždňami sa objavili správy o novej politike FIA v „oblasti“ používania vulgarizmov. Federácia to teraz potvrdila ústami jej prezidenta. Aj keď neprimeraný slovník vždy „vypípe“ réžia, táto záležitosť naďalej spôsobuje starosti zástupcom riadiaceho orgánu.

V exkluzívnom rozhovore pre portál Motorsport.com teraz prezident FIA Mohamed bin Sulajem odhalil, že federácia podniká kroky, aby zmenila tón obsahu, ktorý FOM vysiela fanúšikom. Podľa jeho slov je to však v prvom rade na jazdcoch, až potom na tvorcoch prenosu.

„Myslím si, že musíme odlišovať medzi naším športom – motoršportom – a rapom,“ vyhlásil Sulajem. „Nie sme raperi, ktorí nadávajú niekoľkokrát za minútu. To sú oni a my sme my.“

Keď sa vo Formule 1 riešia takéto zmeny, máme pocit, že všetky ostatné problémy nášho športu museli byť dávno vyriešené. Aj keď prezident FIA podľa vlastných slov rozumie frustrácii vo vypätých okamihoch, podľa jeho slov treba zvýšiť štandardy správania vo vysielačkách.

„Ja to poznám, sám som pretekal. Rozčúlite sa vo vypätom okamihu, pretože si myslíte, že vás súper vytlačil z trate. Keď som jazdil rely a niečo sa stalo, tiež som sa naštval. Musíme si však dávať pozor na naše správanie. Musíme byť zodpovední,“ povedal Sulajem tónom „triedneho učiteľa“.

„Pri dnešnej technológií sa všetko vysiela naživo a všetko sa nahráva. Musíme sa na to pozrieť a zistiť, či treba minimalizovať, čo sa dostáva na verejnosť. Predstavte si, že sedíte so svojimi deťmi, sledujete preteky a niekto vychrlí všetky sprosté slová. Čo by na to povedali vaše deti alebo vnúčatá? Čo by ste ich chceli naučiť, keby to bol váš šport?“ pýta sa prezident FIA.

Ako tomu však zabrániť? Jedna cesta je „školenie“ pilotov, aby nenadávali ako „raperi“, druhá je obmedzenie takéhoto obsahu vo vysielaní. Predstavte si, že by sa napríklad frustrácia Maxa Verstappena z tohtoročnej Veľkej ceny Maďarska nedostala na verejnosť a preteky by boli ukrátené o takéto emócie, hoci negatívne. Naozaj je lepšie to vôbec neodvysielať?

„Môžeme obmedziť odvysielanie takéhoto jazyka vo vysielaní a už to aj robíme,“ vyhlásil Sulajem. „V skutočnosti sme to boli my, kto povolil viac vysielačiek v televíznom vysielaní. Máme pravidlá a tie majú pomôcť športu. Musia sa dodržiavať a rešpektovať.“

Je to ďalší krok v politike FIA, ktorá sa snaží obmedzovať a trestať útoky na zástupcov FIA zo strany jednotlivých účastníkov. Federácia okrem toho zakázala „politické, náboženské alebo osobné prehlásenia, ktoré by boli v rozpore so všeobecným princípom neutrality FIA zakotvenom v jej štatútoch“.

Súvisiace články

Diskusia