logo F1online.skF1online.sk

Zadné krídlo McLarenu pod drobnohľadom: Našiel britský tím trik s mini DRS?

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala16. 9. 2024

Zachádzanie na hranu, či dokonca až za hranice pravidiel k Formule 1 patrí. Po kauze s prednými krídlami je tak na obzore ďalšia: Tentoraz si formulová obec posvieti na zadné krídlo McLarenu, ktoré využíva zaujímavý trik a aj pri zatvorenom DRS znižuje aerodynamický odpor.

Flexibilita komponentov nie je vo Formule 1 ničím novým. Pred letnou prestávkou sa intenzívne rozoberala flexibilita predných krídel McLarenu a Mercedesu, ktoré sú vraj tak dômyselne skonštruované, že prechádzajú všetkými záťažovými testami, no priamo na trati sa predsa len zrotujú, znížia odpor auta a pomáhajú s posunom balansu správnym smerom. Faktom je, že všetky predné krídla sú flexibilné; niektoré však viac ako iné.

Nuž a to isté platí aj o zadných krídlach. Formula 1 v posledných mesiacoch začala na F1 TV čoraz častejšie zaraďovať palubné zábery z kamier nasmerovaných dozadu, čo však na monoposte McLarenu odhalilo trik. Fanúšikovia si ho všimli zrejme vďaka slnku, ktoré bolo v Baku pomerne nízko a pomohlo zvýrazniť medzeru medzi klapkou DRS a hlavným profilom zadného krídla.

Keď obyčajná flexibilita nestačí

Porovnanie zadných krídel McLarenu, Ferrari a Red Bullu neodhalilo, že by sa v prípade stajne z Wokingu dialo niečo zvláštne pri flexibilite krídla ako celku. Všetky tri zadné krídla sa vo vysokej rýchlosti “stlačia” smerom dozadu a nadol, čím znížia odpor auta.

Zadné krídlo papájových je však predsa len v jednej veci špecifické: Všimnite si, že medzi klapkou DRS a spodným profilom krídla sa štrbina na ľavej a pravej strane jasne zväčšuje. Na niektorých záberoch to vyzerá, akoby klapka DRS mala tendenciu sa “pretáčať” smerom dozadu.

Maximálna veľkosť štrbiny je pritom presne určená pravidlami. Najbližšie dva body jednotlivých klapiek musia od seba ležať vo vzdialenosti od 10 do 15 milimetrov. Ak by sa niektorému tímu podarilo túto štrbinu počas jazdy zväčšiť, na rovinkách bez DRS by si polepšil — odpor by sa znížil a maximálna rýchlosť zas zvýšila.

Porovnanie štrbiny v zadnom krídle na začiatku a uprostred cieľovej rovinky v Baku

Čo na to pravidlá?

Zdá sa, že McLaren to dokázal, no nie je jasné, ako sa mu to podarilo. Aby totiž jeho riešenie vyhovelo súčasným technickým pravidlám, zadné krídlo musí byť skonštruované veľmi dômyselne a využívať flexibilitu materiálu na tých správnych miestach a v správnom smere.

Technické pravidlá v článku 3.10.10.g o systéme otvoreného zadného krídla DRS prikazujú tímom splniť okrem iného aj nasledovné: “Akákoľvek zmena uhla nábehu zavretej najvrchnejšej časti smie byť nariadená iba priamym vstupom jazdca a kontrolovaná pomocou riadiacej elektroniky špecifikovanej v článku 8.3.”

Klapka zadného krídla podlieha aj statickým testom, ktoré sú zas popísané v článku 3.15.10. Podľa neho je horná klapka zadného krídla preverovaná silou 500 N, čo predstavuje približne 50 kg, a to v horizontálnom smere.

FIA pri kontrole pôsobí na zadné krídlo na troch rôznych bodoch — vo vzdialenosti najviac 50 milimetrov od centrálnej línie monopostu, a takisto o 270 milimetrov naľavo a napravo. V žiadnom prípade sa klapka nesmie ohnúť o viac ako 7 milimetrov v horizontálnom smere.

Z toho vyplýva, že samotná klapka musí byť dostatočne pevná, aby sa neohýbala smerom dozadu. McLaren preto musel buď vymyslieť spôsob, ako počas jazdy ohne klapku smerom dopredu a hore, alebo ohne celý zvyšok zadného krídla, pričom klapka zostane viac-menej na svojom pôvodnom mieste.

Je pritom možné, že svoju úlohu v tomto prípade zohráva aj zakrivenie zadného krídla na jeho koncoch a tvar hlavného profilu. Ak by sa inžinierom podarilo dosiahnuť stav, že na oboch koncoch bude pôsobiť malá vztlaková sila, klapka by sa mohla začať stáčať smerom hore.

Ďalšou možnosťou je, že sa klapka jednoducho “vyduje” smerom hore. Vo videu na konci článku si môžeme všimnúť, že nepohyblivý koniec vrchnej klapky sa stáča smerom dole, čo u konkurencie neplatí. Keď sa tento “zatočený” koniec pod tlakom prúdiaceho vzduchu začne ohýbať smerom dolu a k centrálnej osi monopostu, klapka zadného krídla niekam musí “ustúpiť”. Jediná možnosť je smerom hore.

Môžeme však len špekulovať, na čo vlastne prišli inžinieri vo Wokingu.

Čo s tým?

Pozorní fanúšikovia si všimli aj článok 3.10.10.c, ktorým by tímy mohli argumentovať, ak by sa u FIA pokúsili presadiť zákaz riešenia McLarenu: “Medzi jednotlivými časťami Karosérie DRS (ktoré sú špecifikované v pravidlách, pozn. red.) nesmie dochádzať k žiadnemu relatívnemu pohybu.”

Ešte pozornejšie oko si však všimne, že súčasťou “DRS Karosérie” sú len tie komponenty zadného krídla, ktoré po aktivácii DRS rotujú. Na základe tohto článku teda nemôžeme zadné krídlo McLarenu označiť za nelegálne len preto, že dochádza k relatívnemu pohybu medzi prednou hranou klapky DRS a zadnou hranou hlavného profilu (ktorý do “DRS Karosérie” nepatrí).

Otázkou však je, či McLaren týmto riešením nejde proti známemu “duchu pravidiel”. To však už nie je čisto technická, ale sčasti aj politická otázka.

Pre úplnosť prikladáme aj nasledujúce video, ktoré porovnáva zadné krídla McLarenu, Red Bullu a Ferrari z Baku, pričom môžeme vidieť, že štrbina zostáva v prípade posledných dvoch tímov prakticky rovnako veľká.

Koľko stotiniek sekundy môže McLaren vďaka tomu získať? Presne to vyčísliť budú mať zrejme problémy aj jeho konkurenti. Vo Formule 1 však platí staré známe babka k babce…

Nuž a odkedy McLaren využíva tento trik? Pri spätnom pohľade na zábery z predchádzajúcich veľkých cien sa zdá, že štrbina v zadnom krídle sa začala zväčšovať na VC Belgicka. Zaujímavosťou je, že práve v Spa-Francorchamps papájoví predstavili úplne nové zadné krídlo…

Súvisiace články

Diskusia