logo F1online.skF1online.sk

Toto boli jedny z mojich najlepších pretekov v roku, hodnotí Alonso

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2024

Aston Martin odchádza z Monzy bez bodu. Fernando Alonso nakoniec od neho nebol ďaleko, no nepodarilo sa mu nájsť posledné dve desatinky, ktoré ho delili od desiatej priečky. So svojím výsledkom tak spokojný nemôže byť, ale s výkonom áno.

Predpretekové predpovede Fernanda Alonsa sa v podstate naplnili. Avizoval totiž, že Williams získa deviatu priečku s pomerne veľkým prehľadom, a že o desiate miesto sa pobije Aston Martin s Haasom a Alpinom. Menšie odchýlky však môžeme nájsť: Keby Kevin Magnussen nedostal desaťsekudový trest, obsadil by deviatu priečku a Alonsovi by uchmatol posledný bod Alex Albon.

“Bol to ťažký víkend, no myslím si, že pre mňa osobne to boli jedny z najlepších pretekov v roku, ak nie rovno najlepšie,” ohodnotil svoju jazdu Fernando Alonso, ktorý stavil na dve zastávky. Vďaka tomu sa mu podaril undercut na Alexa Albona, ktorý sa však rozhodol to skúsiť po vzore Ferrari na jednu návštevu boxov. Táto stratégia slávila úspech.

V Aston Martine nečakali ani to, že ich auto bude v cieli tak blízko Williamsu. “Väčšinu pretekov sme boli na deviatom mieste, a na štarte som bol desiaty. Nakoniec sme získali jedenáste miesto, a to o osem desatín za deviatou pozíciou a o desatinu za desiatou. Dosť to teda bolí, že si kvôli jednej sekunde neodnášame žiadne body, ale jedenásta priečka je viac, než sme si zaslúžili.”

“Predbiehalo to lepšie, než sme čakali. Myslím si, že v pretekoch sa nám dobre darilo,” pokračoval Španiel, ktorý už šiestykrát v sezóne nebodoval. “Boli sme desiati a blízko za Albonom. Na prekvapenie sme dokázali držať tempo Williamsu, čo nás veľmi teší.”

Alonso chvíľu uvažoval nad jednozastávkovou stratégiou, no nakoniec mu to degradácia nedovolila. “Naše auto dosť požiera pneumatiky. V zákrutách nemáme prítlak a spoliehame sa čisto na mechanickú priľnavosť gúm,” vysvetľuje. “Preto spravidla viac tlačíme na gumy ako ostatní, čo je náš problém v nedeľu.”

“Tak sme sa pokúsili získať na konci,” pokračoval najskúsenejší pilot v padoku. “Je to však bolestivé, pretože sme si zaslúžili body po tak dobre zvládnutých pretekoch.”

V Silverstone sa pripravujú už predovšetkým na nasledujúcu sezónu, aby mohli od januára naplno rozbehnúť vývoj monopostu novej generácie. To však znamená, že do konca roka si už Aston Martin nebude vyskakovať.

“Auto je také, aké je, a potrebujeme sa zlepšiť. Som z toho sklamaný,” pripustil večne súťaživý Alonso. “Musíme byť trpezliví. Musíme pochopiť, že naším veľkým cieľom je rok 2026, no tiež treba akceptovať, že nepatríme do najlepšej štvorky. Top tímy sú ďaleko pred nami. Teraz sme však už za Williamsom, Haasom, Toro Rosso, a myslím si, že musíme trochu pridať. Musíme sa zlepšiť.”

Súvisiace články

Diskusia