logo F1online.skF1online.sk

Alonso priznal, že je trochu sklamaný z toho, ako Aston Martin upadol

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala1. 9. 2024

Ak sa niekto posúva vyššie v poradí, znamená to, že niekto iný musí klesať. Za kratší koniec v posledných týždňoch ťahá Aston Martin. Fernando Alonso pred pretekmi v Monze nemá veľké očakávania a skôr myslí na šampionát. Nechystá sa však už na nikoho útočiť, Aston Martin sa bude zrejme len spoliehať na svoj náskok, ktorý má pred Haasom a Williamsom, svojimi novými hlavnými súpermi.

Vo Formule 1 sú opäť dve výkonnostné ligy. V tej vyššej jazdia McLaren, Red Bull, Mercedes a Ferrari, a v tej druhej sa ocitá Aston Martin so zvyškom štartového poľa. Videli sme to aj v kvalifikácii na VC Talianska, ktorá zeleným monopostom nevyšla podľa predstáv. Lance Stroll vypadol už v Q1 a Alonso sa nedostal do Q3.

Jedenáste miesto neznie tak hrozne, no podľa Fernanda Alonsa je to problém. “Už pár pretekov hovorím to isté: V kvalifikácii sme vždy celkom dobrí, jazdíme mierne nad očakávania, ale v pretekoch sa prepadávame a musíme čeliť realite. Realita je taká, že sme v jednej desatine s Haasom a Williamsom.”

“V jedných pretekoch súperíme s jedným, potom zas s druhým. Sme uprostred tejto bitky a som z toho trochu sklamaný,” priznal dvojnásobný majster sveta, ktorý si vlani užil medové týždne s Aston Martinom, no tento rok sa treba pustiť do tvrdej práce.

Alonso verí, že by mohol zabodovať, ale bude potrebovať nájsť nejaké kúzlo. “Dúfam, že sa nám podarí niečo vymyslieť. Za štyrmi top tímami sú voľné už len body za deviate a desiate miesto,” pokračoval Španiel, ktorý je však presvedčený, že ak sa nič dramatické nestane, Williams má už teraz deviate miesto isté. “Pokúsime sa zabojovať s Haasom a Alpinom o desiatu priečku.”

Je to možné? “Keby som si myslel, že nemôžeme získať body, tak by som si ani nenasadil prilbu. Na štarte budem útočiť a dúfam, že získame pár pozícií vďaka stratégii alebo pneumatikám a drobeniu. Azda sa nám v tomto smere bude dariť viac než druhej strane.”

Keby Aston Martin nemal pred najbližším prenasledovateľom v konštruktérskom šampionáte 40-bodový náskok, určite by v Silverstone bolo počuť, ako zvolávajú na poplach. “Myslím si, že sme v bezpečí, ale ak by tri alebo štyri autá z top tímov nedokončili nejaké preteky, tak na stole sa zrazu objaví veľa bodov. Musíme byť pripravení ich vziať.”

Bez zlepšenia formy to však bude tuhý boj. Aston Martin čaká na balík, ktorý by ho posunul vpred. “Niektoré balíčky boli zlepšením, no iné predstavovali krok vzad. Iné zas boli akýmsi krokom do strany, pretože nevylepšili výkonnosť nášho auta.”

“Stále čakáme na veľký balík, s ktorým by sme pocítili tie dve-tri desatiny a nechali za sebou stred poľa. Viem, že tím ide naplno, aby na nasledujúcich veľkých cenách priniesol nové komponenty. Ohľadom týchto súčiastok sme aj celkom optimisti,” poznamenal pilot tímu, ktorý však prekypoval optimizmom aj pred letnými vylepšeniami. “Ja som optimista a áno, tento rok sme auto nevyvíjali dostatočne dobre. Zakaždým, keď sme auto nevyvíjali dosť dobre, sme však vypracovali podrobnú analýzu toho, čo sa pokazilo. Čím viac takýchto ťažkostí prekonáte, tým viac tvrdých lekcií dostanete. Myslím si, že my sme už na to experti.”

Súvisiace články

Diskusia