logo F1online.skF1online.sk

Red Bull sa po ťažkom dni stále hľadá: Vyskúšal som toho dosť veľa, priznal Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 8. 2024

Max Verstappen obsadil prvé miesto v prvom tréningu na Veľkú cenu Talianska, v tom druhom však už v najlepšej desiatke chýbal. Svojmu Red Bullu pritom opäť adresoval niekoľko nespokojných komentárov. Celkové štrnáste miesto Holanďana a pätnáste miesto jeho tímového kolegu nie sú dôvodom na spokojnosť, ale v takto ranej fáze víkendu ani na paniku.

Red Bull potrebuje po sérii slabších výsledkov ukázať zlepšenie. Monza je veľmi špecifický okruh, kde nevyhnutne nevyhráva ten najvšestrannejší a najlepšie vyvážený monopost. Mohol by ním byť Red Bull?

Pohľad na druhý tréning tomu nenapovedal. Max Verstappen však svoj najrýchlejší čas zajazdil na stredne tvrdých pneumatikách. Tréning opäť venoval testovaniu a zbieraniu dát, ktoré Red Bull potrebuje pri hľadaní riešení. Tento monopost ho zrejme naďalej hnevá, ale na nejakú paniku je ešte priskoro.

„Dnes som opäť testoval dosť veľa vecí. Druhý tréning nebol spočiatku skvelý, ale v pretekových simuláciách sme vyzerali o niečo konkurencieschopnejšie. Zdá sa však, že momentálne sme trochu agresívni k pneumatikám. Bude zaujímavé sledovať, ako sa to vyvinie smerom do pretekov,“ povedal po skončení piatkových jázd holandský pretekár.

„Myslím si, že sme našli niekoľko dobrých smerov, ktorými sa môžeme vydať pri nastavení monopostu. Potrebujeme ho trochu doladiť. V súboji s ostatnými tímami to bude tesné. Sami môžete vidieť rozostupy. Dúfajme, že aj my sa zapojíme s nimi do boja,“ dodal s nádejou Verstappen.

Boli však jeho testovacie minúty namierené k zvyšku víkendu, alebo k celkovému zlepšeniu RB20 pred náročným záverom sezóny? Je zrejmé, že Red Bull potrebuje oboje. „Skúšali sme rôzne cesty pri hľadaní nastavenia. Koniec koncov, presne to je účel tréningov, ale tiež sa tým môžeme naučiť niečo viac o aute a presne to aj robíme,“ povedal Verstappen.

„Keď chceme byť naozaj konkurencieschopní, čaká nás ešte trochu práce. Ako som povedal, v prvom tréningu som mal celkom slušný pocit, v druhom už menej, ale v pretekových simuláciách sa to zlepšilo. Keď sa chceme v sobotu zapojiť do boja medzi najlepšími, potrebujeme to poskladať dokopy“ dodal Max.

Pérez: Sme trochu pozadu

Väčšie obavy vyjadril jeho tímový kolega Sergio Pérez, ktorý prišiel o nemalú časť druhého tréningu pre výmenu prevodovky. Mexičan sa dokázal svojím časom vyrovnať Verstappenovi, ale v tomto prípade to neznamenalo zvlášť konkurencieschopný výkon. Red Bull tak má pred sebou nejakú prácu.

„Áno, sme trochu pozadu,“ priznal Pérez po zložitejšom piatku. „Myslím si, že tréning bol značne ovplyvnený pretrvávajúcimi problémami. Mali sme pár technických komplikácií, takže si musíme počkať, aby sme zistili, čo auto skutočne robí.“

„Pozitívom však pravdepodobne sú pretekové simulácie, ktoré vyzerali o niečo sľubnejšie. Na druhej strane, pri hľadaní nastavenia sme sa ďaleko nedostali, auto sa mení od zákruty k zákrute a mali sme pár problémov,“ povedal mexický pretekár.

Na otázku, či to Red Bull dokáže napraviť v záverečnej tréningovej hodine, Pérez odpovedal: „Vzhľadom k tomu, že sme mali technické problémy, mali by sme to zvládnuť, ale nebude to také jednoduché, ako sme dúfali. Stále máme problémy a bojujeme s nimi. Pokúšame sa z toho vyťažiť maximum. Dúfajme, že v sobotu dokážeme urobiť dobrý pokrok, najmä s tempom na jedno kolo.“

Súvisiace články

Diskusia