logo F1online.skF1online.sk

Wolff podozrieva aj podlahu: Toto auto takto nevyzeralo pred troma týždňami

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2024

Jazda na výkonnostnej húsenkovej dráhe sa v prípade Mercedesu ešte neskončila. Po vynikajúcom výkone v Belgicku prišiel prepad. V tíme zatiaľ netušia, čomu to majú pripísať, no jedno je podľa Tota Wolffa jasné: Monopost je po letnej prestávke na tom horšie ako pred ňou.

Mercedes v Belgicku jazdil s novou podlahou len v tréningoch. Aj pre premenlivé počasie sa rozhodol staviť na istotu a vyplatilo sa mu to. V Zandvoorte už po nej siahol a hoci ani tentoraz nenazbieral ohromné množstvo dát na porovnanie, ponechal si ju na aute.

Strieborné šípy však v kvalifikácii zaostali a v pretekoch obsadili len siedme a ôsme miesto. Mercedes môže hovoriť o sklamaní. “Tieto autá sú niekedy ako krabička s prekvapením,” povedal na svojej tlačovej konferencii Toto Wolff. “Mali sme šesť pódií v rade, ale toto auto sa nepodobalo na monopost, ktorý pred troma týždňami skončil na prvom a druhom mieste.”

“Takýto výsledok sa nemôže zrodiť bez toho, aby v hre nebol nejaký dôležitý faktor. V nasledujúcich dňoch pred Monzou to budeme musieť analyzovať,” uvedomuje si vážnosť situácie rakúsky miliardár. “Je to preto, že sme na auto nasadili niečo, čo mu nepomohlo? Vyvinuli sme v ňom niečo, čo nie je dobré? Ako možno vysvetliť tieto výkonnostné výkyvy? Niekedy to vyzerá naozaj dobre, a potom príde deň ako tento, a máme obrovskú degradáciu. Neohromilo ma to.”

Pod drobnohľad sa teraz dostane vylepšená podlaha, ktorá mohla Mercedes nahnať do slepej uličky. Inžinieri budú radi, že piatok v Monze má byť suchý, pretože kľúčové bude dôkladne porovnať starú podlahu s tou novou.

“Myslím si, že svoju úlohu zohrali dva faktory. V piatok sme priamo porovnávali auto s vylepšeným balíčkom, no nakoniec sme z toho nezískali veľa dát. Vylepšený balík sme nasadili na auto aj v piatok v Spa, ale potom sme ho opäť zobrali,” vysvetľuje Wolff. “Neodjazdili sme toho veľa a možno sme na monoposte nespravili tie správne veci. V hre by mohlo byť pár faktorov, ktoré sa podpísali pod týmto výkonom.”

Program na najbližší týždeň je jasný. “Nechcem predčasne vyvodzovať závery, pretože v nasledujúcich dňoch sa na to pozrieme, ale pokúsime sa v dátach nájsť nejaké indície: Bolo to nastavením, bolo to okruhom? V čom sme sa pomýlili? Je to podlahou, ktorú sme nasadili? Alebo je to všetko spolu?”

“Dúfame, že sa nám to do Monzy podarí vyriešiť a budeme konkurencieschopní. Ten výkonnostný výkyv z prvého a druhého miesta na siedme a ôsme značí, že je za tým niečo veľké. Podľa môjho názoru to nebude spôsobené len obyčajným rozhodnutím o nastaveniach,” doplnil Wolff.

Súvisiace články

Diskusia