logo F1online.skF1online.sk

Vylepšenia pomohli viac Hamiltonovi, znie z Mercedesu

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 8. 2024

Lewis Hamilton má za sebou sezónu dvoch tvárí. Po náročnom začiatku gradovala forma sedemnásobného majstra sveta podobne ako jeho tímu. Mercedes sa veľmi zlepšil a vyhral tri z posledných štyroch veľkých cien. Podľa šéfa traťových inžinierov stajne Andrewa Shovlina nie je náhoda, že Hamilton v poslednom období takto pookrial.

Mercedes vstúpil do sezóny vo veľmi nevýraznej forme. V úvode ročníka bol pomerne jasne štvrtým najrýchlejším tímom a v niektorých prípadoch podľahol dokonca aj Aston Martinu. Monopost W15 očividne nebol na správnom mieste a s náročným autom si dokázal lepšie poradiť George Russell, ktorý v kariére nazbieral bohaté skúsenosti pri riadení nefunkčných strojov.

Ako sa však zlepšovala forma Mercedesu, zlepšoval sa aj Lewis Hamilton a podľa Andrewa Shovlina to nie je náhoda. „Povedal by som, že v úvode sezóny sa Lewis s väčšími ťažkosťami vyrovnával s monopostom. Podarilo sa nám však výrazne zlepšiť pri voľbe nastavenia na prvý voľný tréning. Máme teda oveľa lepšie základy a auto v ďalšom priebehu víkendu dolaďujeme. To vášmu víkendu nesmierne pomôže,“ povedal šéf traťových inžinierov Mercedesu.

„V úvodnej časti sezóny nám aj pri malej zmene nastavenia odrazu úplne odišlo vyváženie a začalo veľké trápenie. Asi je fér povedať, že v úvodných pretekoch sa Lewisovi auto ťažšie nastavovalo než Georgeovi,“ priznal Shovlin.

Aj sám Hamilton v tomto roku priznal, že s touto generáciou monopostov s prísavným efektom sa viac trápi a nedokáže využiť svoje jazdecké kvality pri brzdení do zákrut. Podľa Shovlina sú však požiadavky oboch pilotov podobné. „Týmto pneumatikám vyhovuje určitý jazdecký štýl. Keď je však auto v dobrom okne, obaja piloti chcú podobné veci. Medzi tréningami študujú dáta svojho tímového kolegu a snažia sa nájsť ďalšie zisky,“ povedal Shovlin.

„V priebehu celej sezóny obaja veľmi dobre spolupracovali. Ani jeden z nich nechcel výsledky, aké sme v tej dobe dosahovali. Dokázali si však navzájom pomôcť a skúšali rôzne experimenty s nastavením a štýlom jazdy. Vďaka tomu napredujete. Takto funguje tím s dvoma jazdcami,“ dodal Shovlin.

Súvisiace články

Diskusia