logo F1online.skF1online.sk

V Aston Martine chcú v druhej polovici sezóny „technický reštart“

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Aston Martin patrí k nepríjemným prekvapeniam tohtoročnej sezóny. Z celkového druhého miesta na začiatku sezóny 2023 sa tím prepadol do stredu poľa. Tento rok nezačali Fernando Alonso a Lance Stroll najhoršie, ale v druhej štvrtine sezóny začal ich prepad. S takými zdrojmi by si Aston Martin mal počínať lepšie a uvedomuje si to aj jeho šéf Mike Krack.

Stajňa zo Silverstone vstúpila do letnej prestávky na celkovom piatom mieste so stratou ohromných 193 bodov na Mercedes. Takto pred šestnástimi mesiacmi panovalo nadšenie z takmer zázračného vzostupu Aston Martinu zo stredu poľa až do pozície najväčšieho vyzývateľa Red Bullu. Po niečo vyše roku sa však kruh uzavrel a zelené monoposty sú späť v strede poľa.

„Keď sa pozriete na začiatok sezóny, myslím si, že sme ju začali tak, ako sme si mysleli. Očakávali sme, že v pretekovom tempe budeme približne piaty najrýchlejší tím. Povedal by som, že sme to v úvodných pretekoch aj potvrdili a v kvalifikačnom tempe sme možno boli ešte o niečo lepší,“ povedal šéf Aston Martinu Mike Krack pre Motorsport.com.

„Keď sa pozrieme na naše porovnanie so súpermi, vidíme Imolu ako jedno z podujatí, na ktoré všetci priviezli vylepšenia. Ak tie vaše nefungujú podľa vašich predstáv – čo neviem, len to predpokladám –, tak urobíte krok späť. Taká je tvrdá realita Formuly 1,“ dodal Krack.

Ten už predtým naznačil, že na začiatku sezóny 2023 nepodávali Ferrari a Mercedes výkony na potrebnej úrovni a preto boli v Aston Martine za hrdinov. Prepad jeho tímu je preto značne skreslený. Rozhodne sa však zdá, že v tomto roku je ten prepad skutočný a v Silverstone sa naozaj vrátili do stredu poľa.

Na otázku, ako ďalej v druhej polovici sezóny, Krack odpovedal: „Najdôležitejšie je pochopiť, prečo vylepšenia neponúkli očakávané výsledky. Posledné dva mesiace, to sa musím priznať, sa nám ťažko analyzovali. Chce to čas na analýzu, potom musíte podniknúť kroky a nakoniec vyrobiť nové diely,“ vysvetlil Luxemburčan.

„Za ten čas prejde päť, šesť, sedem alebo osem veľkých cien s negatívnymi výsledkami. To vedie k veľkým očakávaniam z požadovanej nápravy situácie. Preto sme sa rozhodli, že zvolíme trochu odlišný prístup a chceme malý reštart, na ktorom ďalej môžeme stavať,“ povedal Krack.

„Opäť však musíme krotiť očakávania. Pri takej náročnej sezóne sa vám obrat nepodarí za päť minút. Všetci si to musíme uvedomiť a pochopiť, že zmena v prístupe prinesie požadované výkony,“ dodal s nádejou šéf Aston Martinu.

Na otázku, či bude tento reset technický, alebo mentálny, odpovedal: „Samozrejme, že zároveň chcete prispôsobiť svoj štýl práce. Povedal by som však, že v tomto prípade to bude skôr technický reštart.“

Súvisiace články

Diskusia