logo F1online.skF1online.sk

Toto Wolff využíva pomoc psychológa: S duševným zdravím som sa nesmierne trápil

Toto Wolff
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Formula 1 je plná úspešných a bohatých ľudí. Ich život sa z vonkajšieho pohľadu zdá byť dokonalý. Patrí k nim aj Toto Wolff, bývalý pretekár, úspešný podnikateľ a jedno z najnovších mien na zozname miliardárov magazínu Forbes. Jeho život však nie je samé slnko a dúha.

Rakúsky biznismen prenikol do Formuly 1 v roku 2009 ako akcionár tímu Williams, neskôr sa stal jeho výkonným riaditeľom, až nakoniec v roku 2013 prešiel k Mercedesu, kde neskôr kúpil tretinový podiel vo firme. Sledoval, ako sa jeho podnik rozrastá a ako zbiera jeden titul za druhým. Za týmto pozlátkom a úspechmi sa však skrýva aj ponurejšia časť príbehu.

„S duševným zdravím som sa nesmierne trápil,“ priznal Wolff v rozhovore pre televíziu Sky. „Mesiace som si nedokázal vyčistiť hlavu, ale uvedomil som si, že to má aj množstvo výhod. Hovorím tomu superschopnosť. To sa snažím dať ľuďom s duševnými problémami ako nádej. Keď mi bolo naozaj ťažko, zvykol som si hovoriť: ‚Tento človek nemá to, čo mám ja a preto je úspešnejší.‘“

Táto spomienka sa netýka súčasného Tota Wolffa, ale siaha hlboko do minulosti, keď istý rakúsky mladík ukončil pretekársku kariéru a vydal sa do sveta obchodu. „Spomínam si na jeden veľmi dôležitý okamih. Nemal som ani tridsať rokov, keď som predal svoju úspešnú firmu a presťahoval som sa do Monaka. Keď prišla veľká cena, niekto ma pozval na večierok. Videl som tam všetkých tých úspešných ľudí a hovoril som si, že uspeli, pretože netrpia ako ja,“ spomína Wolff.

„O dvadsať rokov neskôr som zlomil všetky tie rekordy, čo by mi nikdy ani nenapadlo. Chcem tým povedať, že keď sa trápite a patríte k citlivým ľuďom, môže to byť negatívne, alebo pozitívne. Niektoré silné stránky vychádzajú z čítania diania v miestnosti, pochopenia človeka a snahy vžiť sa do jeho kože, keď pomenuje veci pravými menami. Vo všeobecnosti mám cit pre to, čo ľudia potrebujú, keď chcú podávať výkony na najvyššej úrovni. Aj keď sa my chladní a úspešní ľudia smejeme do kamery, máme problémy. Nezobudíme sa každý deň s myšlienkou na náš skvelý život,“ povedal Wolff.

Psychika sa v posledných rokoch stáva čoraz dôležitejšou zložkou úspechu nielen športovcov, ale aj podnikateľov a ľudí z ďalších odvetví. Uvedomuje si to aj sám šéf Mercedesu, ktorý navštevuje psychológa a povzbudzuje ľudí, aby boli úprimní, ak nie sú v živote spokojní.

„Vždy vyhľadám pomoc a už od mladého veku si kladiem otázky. Niekedy mám taký zlý deň, že navštívim psychológa,“ priznal Wolff. „Pri rozhovoroch s psychológom a s kognitívno-behaviorálnou terapiou som vyskúšal všetko, pretože chcem čo najrýchlejšie vyriešiť môj problém. Absolvoval som pravdepodobne viac ako 300 alebo 350 hodín rozhovorov.“

„Zaujímavé je, že keď máme problémy s autom a nie je na tom tak, ako by sme chceli, ani trochu to so mnou nezamáva. Absolútne vôbec. Bol som totiž v oveľa horších situáciách. Stres je moja komfortná zóna, snažím sa riešiť problémy a nikdy sa nevzdávať, aj keď som stokrát prehral. Svojím spôsobom som stvorený pre tieto ťažké dni,“ dodal šéf Mercedesu.

Súvisiace články

Diskusia