logo F1online.sk

Vek by mohol byť pre Alonsa problém, myslí si Massa

Fernando Alonso testuje R.S.18
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala22. 11. 2020

Fernando Alonso sa vracia do Formuly 1 ako skúsený veterán, ktorý v budúcom roku oslávi štyridsiatku. Podľa Felipeho Massu to môže pre Španiela predstavovať hendikep. Postaví sa totižto oveľa mladším súperom.

Po dvoch rokoch mimo kolotoča F1 sa Alonso opäť ukáže na formulových okruhoch. Zatiaľ sa dôkladne pripravuje, okrem filmovacích jázd absolvoval aj štyri testovacie dni v monoposte R.S.18. Má čo doháňať, čo napokon aj on sám priznal.

“Fernando je fenomén, je to talent, ktorý medzi jazdcami nájdete len ťažko,” hovorí pre španielsky denník AS Felipe Massa. “Musíme si však pripomenúť, že sa vracia do tímu, ktorý neobsadzuje top pozície, a že už dva roky vo Formule 1 chýbal.”

Brazílskemu pretekárovi sa vybavujú sezóny 2010 až 2012 a návrat Michaela Schumachera. “Nemali by sme prehliadať to, že to môže mať neblahý efekt, čo sa stalo aj v Schumacherovom prípade. Po troch rokoch preč sa už nedokázal vrátiť na takú úroveň, na akej bol predtým.”

“Jedným z faktorov je aj vek. Fernando bude mať štyridsať a bude bojovať s jazdcami, ktorí majú 20 až 25 rokov. Vek je problém,” konštatuje Massa. Alonso ho bude musieť vyvážiť inak. “Treba uznať, že Alonso je talent a vie, čo má robiť, aby uspel. Pre Formulu 1 je pozitívne, že sa Fernando vracia.”

Felipe Massa zažil na pozícii tímového kolegu tak Fernanda Alonsa, ako aj Michaela Schumachera. Keď však príde na porovnanie toho, kto z nich bol väčším súperom-kolegom, Massa hovorí o Alonsovi.

“Schumacher bol pre mňa ako učiteľ. Nemali sme medzi sebou takú rivalitu, ako počas celých tých našich spoločných rokov s Alonsom. Po mnoho rokov sme súperili, bolo to náročnejšie, avšak, je pravda aj to, že to boli odlišné situácie,” zhrnul Massa.

Súvisiace články