logo F1online.skF1online.sk

Shovlin priznal frustráciu zo začiatku sezóny: Mysleli sme si, že budeme rýchlejší

Monopost Lewisa Hamiltona na rošte
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

Mercedes zažil veľmi nevydarený úvod novej sezóny. Opäť to vyzeralo, že tím niečo prehliadol a postavil nekonkurencieschopné auto. Inžinierom sa však negatívny trend podarilo zvrátiť a dnes sa môže tím z Brackley popýšiť troma víťazstvami z posledných štyroch veľkých cien.

Nevydarený začiatok sezóny, spolu s diskvalifikáciou Georgea Russella v Belgicku, však naďalej cítiť na bodovom zisku Mercedesu, keď sa stále nachádza na štvrtom mieste so stratou 79 bodov na tretie Ferrari. Pred nami je však dlhá sezóna a žiadny problém nie je neriešiteľný. Na jeseň očakávame Mercedes v skvelej forme a dokonanie dokonalého obratu nevydareného začiatku roka.

„Vždy sme si mysleli, že keď má toto auto svoj deň, zdá sa byť rýchle. Avšak potvrdiť to v celom priebehu víkendu bola pre nás v počiatočnej fáze sezóny trochu výzva,“ povedal šéf traťových inžinierov Mercedesu Andrew Shovlin.

Videli sme to aj na vlastné oči. Mercedes trpel v úvode roka výkyvmi formy a zbieral poriadne nelichotivé výsledky. Optimalizácia výkonu monopostu naprieč celým rýchlostným spektrom a zmesami pneumatík sa inžinierom ani trochu nedarila, čo podľa Shovlina vyvolalo nemalú frustráciu.

„Nedošlo k žiadnemu okamihu obratu alebo nasadeniu kľúčového vylepšenia, skrátka sme strašne veľa pracovali v snahe vyriešiť tieto problémy,“ vysvetlil šéf traťových inžinierov Mercedesu.

„Prekvapilo nás, že sme na začiatku sezóny neboli rýchli. Hovorili sme si, že sme postavili dobré auto a kdesi hlboko vnútri to aj bolo dobré auto. Mali sme však pár problémov a potrebovali sme ich vyriešiť. Teraz žneme plody našej tvrdej práce,“ dodal spokojne Shovlin.

Po sérii úspechov pracuje Mercedes na ďalšom zlepšení. V Spa predstavil tím novú podlahu, ktorá sa však neosvedčila a inžinieri ju po piatku stiahli. Napriek tomu vládne v Brackley optimizmus pred odhalením ďalších úprav. „Nasadzujeme ich vo vysokom tempe, čo ukazuje dobré fungovanie organizácie. Veľkú časť úspechu v F1 tvorí učenie a nápady. V tomto roku sme sa pritom veľa naučili,“ skonštatoval Shovlin.

Súvisiace články

Diskusia