logo F1online.sk

Szafnauer o Vettelovi: Naučí nás získavať tituly

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala18. 11. 2020

Sebastian Vettel v Turecku zažil znamenitý víkend, čím si opäť priklonil misky váh na svoju stranu. Ešte lepší však zažil Sergio Pérez, ktorého má Vettel v Aston Martine nahradiť. Preto Nemcovo prvé pódium v tomto roku nerozplynulo obavy, či touto jazdeckou rošádou nejde tím pod vedením Otmara Szafnauera do priveľkého rizika. Ten tvrdí, že práve naopak.

Je pravda, že Vettel má za sebou skvelý víkend, no na jazdca špičkového kalibru to môže byť trochu málo, veď ročník 2020 zažil ešte ďalších trinásť pretekov, v ktorých Vettel ledva nazbieral viac bodov ako v nedeľu.

Na druhej strane Pérez podáva konštantne dobré výkony. Neľutuje Otmar Szafnauer jeho odchod? “Množstvo faktorov v tomto zohralo rolu a bolo to spoločné rozhodnutie všetkých kompetentných,” neurčito uviedol pre nemecký Sport Bild, z ktorého cituje sport.de.

Vzápätí rumunský rodák pokračoval s vysvetľovaním toho, prečo angažovanie Sebastiana Vettela bude prínosné. “Vzali sme ho, pretože veríme, že náš tím dokáže posunúť na nový level.”

Nemec by mal Aston Martinu ukázať, že “každý detail, bez ohľadu na to, aký bude malý, predstavuje príležitosť, ako sa zlepšiť. Hlavne keď sa začne jednať o také veci ako výkon jazdca.”

“My dúfame, že on nás naučí, čo musíme spraviť, aby sme získali štyri majstrovské tituly, ako sa to podarilo aj jemu,” vytýčil očakávania Szafnauer. Aby Vettel splnil tieto očakávania, bude musieť zaloviť v pamäti až niekam k úvodu minulého desaťročia. O tom, či Ferrari v posledných rokoch vedelo, ako získať titul, by sme totižto mohli polemizovať.

V Racing Pointe majú skúsenosti aj s iným Nemcom. Nico Hülkenberg promptne zaskočil raz za Sergia Péreza a raz za Lanca Strolla, dokonca v Silverstone pomohol rozbehnúť vývoj v oblasti zavesenia, ktorého výsledky si na Nürburgringu sám vyskúšal.

Aj napriek jeho kvalitám mu teraz hrozí scenár, že si miesto nenájde ani pre budúci rok. V Racing Pointe mu nevedia pomôcť, ale jeho kvality si cenia. Szafnauer ho len chváli: “On bol tým najlepším náhradným jazdcom, akým mohol byť. Poznáme ho, je rýchly a už prvýkrát to zvládol veľmi dobre. Keď mal Lance Stroll pozitívny test, okamžite sa stal našou voľbou číslo jedna.”