logo F1online.skF1online.sk

Villeneuve by nevzal Péreza ani do Williamsu

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2024

Sergio Pérez sa aj v Maďarsku pohyboval po veľmi šikmej ploche. Už pri príchode do Budapešti mal mexický pretekár na svojich pleciach väčší tlak než kedykoľvek predtým, ale ten sa ešte zvýšil po ďalšej zbytočnej nehode v kvalifikácii a štarte zo šestnásteho miesta. Momentálne prebiehajú horúčkovité diskusie, či Red Bull vyhodí Péreza počas letnej prestávky. Ak by sa to stalo, podľa Jacqua Villeneuva si bude len s problémami hľadať prácu vo Formule 1.

Keby Red Bull vyhodil Sergia Péreza, nájde si miesto inde? Nuž na rošte je veľa tímov, ktoré by využili jeho skúsenosti. Obzvlášť znalosť monopostov RB18, RB19 a RB20 môžu byť pre stajne stredu poľa nesmierne cenné, ale podľa majstra sveta z roku 1997 Jacqua Villeneuva je dnes Pérez na prestupovom trhu takmer bezcenný.

„Sergio Pérez ukázal, že už nie je schopný vyhrať príliš veľa pretekov, ak nejaké vôbec vyhrá,“ vyhlásil VIlleneuve, ktorého cituje britský The Independent. „Williams potrebuje výnimočného jazdca, ktorý by tím posunul na ďalšiu úroveň, ale Pérez ním podľa mňa nie je.“

Ten má úplne jasno v tom, čo by robil na mieste mužov ako James Vowles či Andreas Seidl, ktorí sa svoje tímy snažia vymaniť zo stredu poľa a zaradiť ich medzi najlepších. Boss Williamsu dal svoj záujem o Carlosa Sainza verejne najavo, ale samotný španielsky pretekár ešte dúfa, že šanca na prestup do niektorého z top tímov nie je definitívne stratená. Zvolil tak vyčkávaciu taktiku, ktorá má svoje riziká, ale môže priniesť ovocie.

„Urobil by som všetko, čo je v mojich silách, aby som podpísal zmluvu s Carlosom Sainzom. Ponúkol by som mu horu peňazí a päťročný kontrakt s cieľom vrátiť Williams medzi víťazov. Ak je nejaký tím ochotný investovať také peniaze, tak Sainza presvedčí jeho vízia a plán,“ povedal Villeneuve.

Mexický pretekár však našiel trochu nečakaného obhajcu. Keď sa na okruhu s televíziou Sky objaví Nico Rosberg, obvykle nerozdáva jazdcom a tímom bonboniéry, ale slová kritiky. Majster sveta z roku 2016 dobre vie, aké to je čeliť talentovanejšiemu a rýchlejšiemu tímovému kolegovi. Mnohým dodnes slúži ako dobrý príklad toho, že to môžete dokázať, ale musíte sa vzdať úplne všetkého.

„Je to veľmi ťažké. Upadnete do obrovskej negatívnej špirály, máte proti sebe jedného z najlepších jazdcov všetkých čias a začnete o sebe pochybovať. Okrem toho pribudne aj tlak médií. Na tlačovej konferencii sa posadí päťdesiat ľudí a všetci sa pýtajú, či vás vyhodia,“ povedal empaticky Rosberg.

Súvisiace články

Diskusia