logo F1online.skF1online.sk

Potrebujeme sa veľa učiť, povedal Alonso o vylepšenom aute

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 7. 2024

Red Bull a Aston Martin sa v Maďarsku vytasili s veľkými balíkmi vylepšení. Druhý menovaný tím musí riešiť množstvo problémov a čisto z pohľadu na počet upgradov sú jeho inžinieri najusilovnejší v F1. Ako však dobre vieme, počet vylepšení nie je dôležitý, podstatná je ich kvalita. Preto je stajňa zo Silverstone radšej opatrná.

Balík vylepšení Aston Martinu bol opäť poriadne rozsiahly. V prípade tohto tímu to však nie je vždy dobrá správa. Niektoré upgrady stajne zo Silverstone sa totiž ukázali ako „downgrady“ a piatkové výsledky Alonsa so Strollom nenaznačujú nejaký raketový vzostup Aston Martinu medzi elitu.

„Vždy je pekné sa vrátiť do Maďarska. Je to veľmi unikátny okruh, kde nemáte čas na oddych, jedna zákruta nadväzuje na druhú a dnes bolo veľmi horúco, takže panovali extrémne podmienky. Bol to ťažký deň pre mechanikov, pre ľudí na tribúnach aj pre vás novinárov,“ povedal po piatku Fernando Alonso.

„Vo všeobecnosti to bol solídny deň. Potrebujeme sa naučiť viac o aute a pochopiť veľa vecí, ale bol to dobrý piatok. V týchto teplotách určite nebolo ľahké udržať pneumatiky pod kontrolou a s nimi aj degradáciu. Na tejto trati je degradácia vcelku vysoká, takže si na to musíme dávať pozor,“ dodal Alonso.

Piatkové časy nie sú veľkým dôvodom na optimizmus, ale Aston Martin podal v Silverstone dobrý výkon a aj keď tím nebude v Maďarsku bojovať o víťazstvo, rozhodne musí cieliť aspoň na body. „Bude to vyrovnané. V jednej alebo dvoch desatinách sa môže ocitnúť desať áut a my chceme byť v horných poschodiach tejto skupiny desiatich áut. Musíme to dokonalo trafiť a perfektne zrealizovať našu sobotu. V pretekoch sa bude ťažko predbiehať, takže kvalifikácia je dôležitá,“ povedal španielsky matador.

Strolla musel zastúpiť mediálny manažér Aston Martinu

Lance Stroll bol v piatok v unikátnej pozícii. V prvom tréningu poriadne penil, keď jazdil so starým balíkom, aby vykonal porovnávacie testy. V druhom tréningu dostal vylepšenia aj on a preto sme boli zvedaví, aká bude jeho spätná väzba. Bohužiaľ, stále je to Stroll a dostať z neho zmysluplnú odpoveď na konštruktívnu otázku sa reportérovi Lawrencovi Barrettovi nepodarilo.

Keď sa Lanca opýtal, aké to bolo ťažké so starým autom, odpovedal: „Je to tak, ako to je.“ Nuž, za všetkých fanúšikov ďakujeme za duchaplnú vetnú konštrukciu. Strollove odpovede sa jednoducho nedajú použiť, ale pomoc je, našťastie, stále po ruke.

V tlačovej správe tímu zaskočil za kanadského pretekára mediálny manažér Aston Martinu, ktorý „citoval“ Strolla, aj keď nám je jasné, že takého pekného hodnotenia by Lance nikdy nebol schopný. Predkladáme teda aspoň vyjadrenie PR manažéra Aston Martinu v mene kanadského pretekára. „Je skvelé byť späť v Maďarsku. Je to zábavný okruh s niekoľkými kombináciami zákrut. Ráno som jazdil s monopostom starej špecifikácie a potom som v druhom tréningu dostal vylepšené diely. Pre červené vlajky sme stratili trochu času, ale nadobudol som v aute dobrý pocit a s Fernandom sme tímu poskytli podobnú spätnú väzbu. Môžeme preskúmať množstvo dát a optimalizovať auto pred sobotnou kvalifikáciou,“ krásne zhodnotil piatok PR manažér Aston Martinu v mene Lanca Strolla.

Súvisiace články

Diskusia