logo F1online.skF1online.sk

Chybná aktualizácia spoločnosti CrowdStrike zasiahla aj zákazníkov Mercedesu

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2024

Letecké spoločnosti, médiá aj banky po celom svete v posledných hodinách bojujú s následkami chybnej aktualizácie na zariadeniach Windows od spoločnosti CrowdStrike. Problémom sa však nevyhli ani tímy Formuly 1. CrowdStrike ako sponzor Mercedesu dodáva softvér aj jemu a zákazníckym tímom, ktoré teraz musia hasiť problémy s takzvanou “modrou obrazovkou smrti”.

Hovorca Mercedesu v piatok potvrdil, že vyriešiť chybnú aktualizáciu znamená manuálne odstrániť chybné súbory na každom počítači. Netýka sa to len továrenského Mercedesu, ale aj McLarenu, Aston Martinu a Williamsu. To sa však ľahšie povie ako vykoná, keďže k niektorým zariadeniam, napríklad “na cloude”, nie je prístup taký jednoduchý a tímy sa musia spoľahnúť na svojich externých partnerov. Kým chybná aktualizácia nie je odstránená, na daných zariadeniach vidieť “modrú obrazovku smrti”.

“Úzko spolupracujeme s našimi partermi z CrowdStrike, aby sme minimalizovali dopad,” ubezpečil hovorca strieborných šípov. Dnešný tréning by mal priamo na trati prebehnúť bez problémov, no v tejto chvíli nie je stopercentne isté, že sa podarí spojazdniť všetky zariadenia, ktoré sú nevyhnutné na zber a analýzu dát na ceste z okruhu do továrne.

V minulosti sme sa mohli presvedčiť o tom, že tímy sú bytostne závislé od svojich systémov. V roku 2021 sa na pretekoch v Imole boxové múriky ocitli “v tme” pre výpadok systémov v padoku. Dva roky predtým zas Alfa Romeo na VC Španielska prvú hodinu tréningu vôbec nejazdila, pretože v garáži došlo k výpadku elektriny.

CrowdStrike však spôsobuje problémy najmä v iných sektoroch. Letecké spoločnosti boli nútené odkladať lety, viaceré banky neboli schopné spracúvať transakcie a médiá vrátane britskej Sky niekoľko hodín vôbec nevysielali. Negatívny dopad pocítili aj nemocnice či železničné a prepravné spoločnosti.

“CrowdStrike aktívne pracuje so svojimi zákazníkmi, ktorých zasiahla chybná aktualizácia pre zaradenia s Windowsom,” potvrdil generálny riaditeľ George Kurtz. “Zariadenia s Macom a Linuxom neboli zasiahnuté.”

“Toto nie je bezpečnostný incident ani kybernetický útok. Problém bol identifikovaný, izolovaný a nasadili sme jeho nápravu. Zákazníkov odporúčame na náš portál podpory pre najnovšie správy. Na webstránke budeme naďalej poskytovať aktualizácie. Zároveň spoločnostiam odporúčame, aby sa ubezpečili, že so zástupcami CrowdStrike komunikujú cez oficiálne kanály,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia