logo F1online.skF1online.sk

Čo by Albon zmenil na súčasnej F1? Zbavme sa hybridov, vráťme starú školu, hovorí

Alex Albon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2024

Každý z nás má svoj sen o Formule 1. Predstavy a túžby niektorých fanúšikov siahajú od jednoduchých detailov až po prekopanie základov tohto športu. Veľkú skupinu „revolucionárov“ tvoria formuloví puristi, ktorých jedinou túžbou je vrátiť do najvyššej motoristickej triedy poriadny zvuk. Do tejto kategórie spadá aj Alex Albon.

Každý z nás si už položil otázku, alebo ju od niekoho dostal, čo by zmenil na súčasnej Formule 1. Napríklad autor tohto článku by chcel v najvyššej motoristickej triede hlučné motory a viac zastávok v boxoch, tzn. viac strategických premenných. Názory sa rôznia a svoju predstavu o „lepšej F1“ má aj Alex Albon.

Pilot Williamsu dostal v populárnom podcaste P1 with Matt & Tommy frekventovanú otázku, aké pravidlo by zmenil v súčasnej Formule 1. „Dvojdňové súťažné víkendy, to je asi všetko,“ vyhlásil Albon bez väčšieho rozmýšľania.

„Prečo nie? Mne by napríklad nevadilo, keby sme navštívili viac okruhov a mali viac pretekov, len miesto troch dní zaveďte dvojdňové súťažné víkendy. Jeden tréning a kvalifikácia v sobotu, preteky v nedeľu, to je všetko. Len to dajte do pohybu, nemusíte to naťahovať, zbavme sa aj tlačových konferencií, alebo ich urobme v piatok, keď naozaj musíme,“ povedal Albon.

Tam to však neskončilo. Britsko-thajský pretekár našiel po krátkom zamyslení ešte jednu vec, ktorú by zmenil. Pohladil pritom srdcia všetkých fanúšikov F1 zo starej školy. Aj keď to niektorí s návratom hlučných motorov nevidia ružovo, v poslednom období nám svitla nádej s udržateľnými palivami a túto cestu by zvolil aj pilot Williamsu.

„Keď mám povedať za seba, tak sa zbavme všetkých hybridných systémov, vráťme starú školu a zaveďme obnoviteľné palivá. Motory nemajú podľa mňa z environmentálneho hľadiska Formuly 1 taký veľký podiel na znečistení. Pokiaľ ide o znečistenie, tak toho môžeme urobiť oveľa viac v iných oblastiach, napríklad pri presúvaní a cestovaní,“ radí šéfom športu Albon.

„Mali by sme sa sústrediť hlavne na uhlíkovú neutralitu, menej na znečistenie generované samotnými autami. Môžeme to vynahradiť v iných oblastiach a vráťme do Formuly 1 veľké motory,“ dodal Albon.

Súvisiace články

Diskusia