logo F1online.skF1online.sk

V minulosti boli jazdci autentickejší, všíma si Alonso

Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Alex Albon, Fernando Alonso a Max Verstappen na tlačovej konferencii
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2024

Formula 1 sa za posledných 30 rokov zmenila na nepoznanie. Týka sa to nielen akcie na trati, ale aj toho, čo sa deje v zákulisí. Kedysi v kráľovnej motoršportu pôsobilo vyše 20 rôznych osobností s vlastným štýlom aj prejavom. Fernando Alonso si myslí, že to už celkom neplatí a jazdci sa na seba pod tlakom PR oddelení čoraz viac podobajú.

Alonso ako najstarší pilot v štartovom poli zažil aj pilotov zo starej generácie. Na jednej trati sa na začiatku kariéry stretol s Mikom Häkkinenom, Michaelom Schumacherom, Eddiem Irvinom či Heinzom-Haraldom Frentzenom. Nezažil tak síce nespútané 80. roky, v ktorých boli jazdci skutočne sami sebou, no odlišnosti aj tak vidí na vlastné oči.

“Určite sa nájdu nejaké rozdiely. Myslím si, že staršia generácia bola o čosi autentickejšia,” zamyslel sa v rozhovore pre Financial Times Fernando Alonso. “Mali rôzne osobnosti, inak pristupovali k pretekaniu a k životu. Boli to veľmi tvrdí pretekári.”

“Povedal by som, že jazdci sú dnes veľmi talentovaní. Možno ešte viac vďaka príprave, akadémiám, práci na simulátore, technológiám a dátam, ktoré majú k dispozícii na to, aby sa zlepšili. Učia sa rýchlo. Do Formuly 1 prichádzajú lepšie pripravení,” pustil sa aj do porovnania ich jazdeckého prejavu.

Keď však predstúpia pred médiá, z mnohých sa podarí dostať len pár naučených fráz, ktoré v priebehu sezóny upravujú minimálne. Žijeme v dobe prísneho PR, keď sa vybočenie z radu trestá. “Mimo trate a bez pretekárskej prilby sa možno na seba viac podobajú a k rôznym veciam pristupujú s väčším ostychom. Majú pri sebe ľudí, ktorí hovoria za nich s manažmentom, s médiami… Sú veľmi dobre pripravení, ale možno trochu prichádzajú o svoju vlastnú osobnosť.”

Po pretekoch v Kanade sme si mohli na názornej ukážke všimnúť, ako je vo Formule 1 všetko strojené. Charles Leclerc prichádzal do mix zóny poriadne nahnevaný, no jeho PR manažérka ho zastavila tesne pred tým, ako sa postavil pred mikrofón. Na svojom mobile mu ukázala text, čo presne má k nevydarenému víkendu povedať. Monačan však v tej chvíli odmietol verklíkovať naučené frázy a svojej PR zástupkyni oznámil, že on povie “čo bude chcieť”.

Súvisiace články

Diskusia