logo F1online.skF1online.sk

Stroll: Ani jedno vylepšenie za posledných 12 mesiacov nenaplnilo očakávania

Lance Stroll
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2024

Aston Martin síce v zákulisí intenzívne zbrojí, ale na trati zatiaľ nepredvádza nič svetoborné. Od polovice minulej sezóny sa mu nedarí vôbec zlepšovať, čo potvrdzuje svojimi slovami aj Lance Stroll. Tvrdí, že ani jeden balík nenaplnil očakávania tímu.

Britský tím na začiatku sezóny 2023 bol pravidelne v hre o pódiá aj vďaka tomu, že v podstate skopíroval monopost Red Bullu. To sa však nedá robiť donekonečna. Aj studnica informácií inžinierov, ktorí sa k tímu pripojili práve po odchode z Red Bullu, sa raz musela vyčerpať.

Aston Martin sa tak musel pustiť do skutočne vlastného vývoja, ale zatiaľ sa mu nedarí. V prvej polovici sezóny získal len 68 bodov, čo je približne tretina z minuloročného zápisu za to isté obdobie. Niečo v Silverstone nefunguje…

“Na začiatku minulého roka sme boli v hre,” pripomenul staré dobré časy Lance Stroll. “Nemyslím si, že sme boli tak celkom v hre, neboli sme totiž v pozícii vyhrávať preteky, ale mali sme rýchle auto, získali sme pár pódií a veľa umiestnení v najlepšej päťke.

Najlepším tohtoročným výsledkom je piate miesto Fernanda Alonsa zo Saudskej Arábie. Pád teda pokračuje. “V konečnom dôsledku sme sa vybrali trochu nesprávnym smerom z hľadiska filozofie vývoja,” vysvetľuje kanadský pretekár. “Vybrali sme sa nesprávnym smerom a pomaly si to čoraz viac uvedomujeme. Teraz pôjde o to zmeniť kurz, investovať čas do vývoja a na tej ceste sa zlepšiť.”

Stroll napokon naznačil, že korelácia vývoja vo veternom tuneli s tým, čo sa deje priamo na trati, nefunguje celkom správne. Teoreticky by sa to dalo vysvetliť presťahovaním vývoja do nového veterného tunela, ale v tom nebude problém. Vlastný tunel Aston Martinu bude totiž spustený až v priebehu tohto roka. Problém teda musí byť niekde inde, keďže britský tím používa tú istú infraštruktúru Mercedesu, s ktorou sa strieborným šípom darí.

“Veľa sme toho skúmali a v posledných dvanástich mesiacov sme aj veľa testovali aerodynamiku,” pokračoval Stroll. “Avšak, pri žiadnom predstavenom vylepšení za posledný rok sme nevideli zisky, v ktoré sme dúfali. Myslím si, že sme sa toho veľa naučili. Teraz sa snažíme odstrániť tento problém a výrazne zrýchliť náš monopost.”

Súvisiace články

Diskusia