logo F1online.skF1online.sk

Verstappen si myslel, že skončí piaty: Niečo také nedokáže každý tím

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2024

Maxa Verstappena delilo 1,4 sekundy od ďalšieho majstrovského kúsku. Aj keď tentokrát nevyhral, nestranný fanúšik musí zložiť klobúk pred jeho majstrovstvom. On i Lewis Hamilton v Silverstone predviedli, v čom je šampión iný. Schopnosť vyžmýkať z auta v náročných podmienkach viac, než sa v ňom skutočnosti skrýva, patrí naďalej medzi veľmi silné stránky holandského pretekára.

V úvodnej fáze pretekov to vyzeralo, že Red Bull spadol vo výkonnostnom porovnaní až na tretie miesto. Mercedes a McLaren mali celkom jednoznačne lepšie tempo. V tomto okamihu však preteky ešte len začínali.

„Na štarte som nedokázal držať tempo, Mercedesy sa vzďaľovali a McLareny sa dostali dopredu. Veľmi sme sa trápili po rýchlostnej stránke a najmä s degradáciou pneumatík, čo je trochu sklamanie,“ povedal Max Verstappen po pretekoch pre televíziu Sky.

V tom okamihu však začalo šarapatiť počasie a do hry vstúpilo strategické oddelenie Red Bullu i jazdecké majstrovstvo Verstappena. Boxový múr ideálne načasoval zastávky v boxoch a Max na mokrej, vlhkej aj suchej trati minimalizoval časovú stratu. V samom závere sa tak na tvrdých pneumatikách mohol vrhnúť do útoku a výsledkom je druhé miesto, ktoré je vzhľadom na priebeh pretekov takým malým víťazstvom pre Red Bull.

„Urobili sme správne rozhodnutia pri prezutí zo slikov na intermediálky a z intermediálok späť na sliky, čo ma, našťastie, udržalo v pretekoch, pretože v jednej chvíli som si hovoril, že skončím piaty a čaká ma dlhé popoludnie. Tím sa však rozhodol správne aj pri voľbe tvrdých pneumatík, kým ostatní nasadili mäkké. Pri pohľade na degradáciu na mediumkách by softy na našom aute nikdy nefungovali,“ povedal Verstappen, ktorý v závere prekonal Landa Norrisa, čím navýšil svoj náskok v celkovom hodnotení šampionátu. Bola to skvelá bitka, pri ktorej sa podľa vlastných slov pobavil aj sám Max.

„Zostávalo mi len tlačiť čo najtvrdšie až do konca pretekov. Samozrejme, degradácia naďalej zohrávala svoju rolu, ale zvládol som sa priblížiť. V skutočnosti som si to užil a dokázali sme maximalizovať náš výsledok. Vzhľadom na naše tempo som rád za toto druhé miesto, pretože to mohlo skončiť oveľa horšie,“ dodal trojnásobný šampión.

Preteky v Silverstone boli vhodnou metaforou rozdielov medzi Red Bullom a McLarenom. Prvý tím urobil všetko správne, ideálne načasoval svoje rozhodnutia a v kľúčových okamihoch neváhal, kým ten druhý prehajdákal svoju výkonnostnú aj strategickú výhodu. Red Bull naďalej navyšuje náskok v šampionáte. Nie však vďaka dominantnému autu, ale skvelej prevádzkovej stránke, strategickým rozhodnutiam a jazdeckému majstrovstvu Verstappena.

„Všetko sme maximalizovali a viac sme toho dnes nemohli urobiť. Naša čistá výkonnosť nestačila. Ak sú však toto zlé preteky a stále skončím na druhom mieste, tak to beriem všetkými desiatimi, pretože nie každý tím to v taký deň dokáže,“ vyhlásil odvážne holandský pretekár.

„Aj keď máme dobrý náskok v šampionáte, musíme hrať s našimi silnými stránkami. Tie nám však v súčasnosti chýbajú, takže máme pred sebou nemálo práce,“ dodal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia