logo F1online.skF1online.sk

Brundle: Verstappen 1.0 je späť so svojou taktikou aj popieraním

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Domáci víkend Red Bullu sa nakoniec premenil na nočnú moru. Aj keď Max Verstappen so svojím tímom v konečnom účtovaní zvýšil svoj náskok, dohra po pretekoch v Rakúsku bude nepochybne nesmierne tvrdá. Odštartoval to Jos Verstappen a dokončil jeho syn Max kolíziou s Landom Norrisom, ktorá udala tón širokým diskusiám. Pochopiteľne, zapojil sa aj bývalý pilot a komentátor Martin Brundle.

64. kolo Veľkej ceny Rakúska sa pokojne môže stať najdiskutovanejšou udalosťou sezóny 2024, koncom jedného kamarátstva a začiatkom rivality na život a na smrť. Zodpovednosť za incident bola pripísaná jednoznačne na vrub Verstappena. On to so svojím tímom odmieta, ale v tomto boji zostali sami proti všetkým.

„Vedel, že je tam? Po pretekoch potvrdil, že áno. Mal to teda všetko pod kontrolou. Došlo ku kontaktu, ktorý Norrisovi ukončil preteky a Verstappen musel tri štvrtiny kola krívať do boxov na troch kolesách,“ napísal vo svojom stĺpčeku pre televíziu Sky bývalý pilot a dlhoročný komentátor Martin Brundle.

„Alarmujúce na tom podľa mňa je, že po kontakte sa Verstappen s defektom očividne snažil obmedziť Norrisa a stiahnuť ho so sebou, ak na to dostane príležitosť. Verstappen dostal desaťsekundovú penalizáciu za kolíziu v tretej zákrute, ale nakoniec mu to neprekážalo, pretože skončil na piatom mieste a zvýšil svoj náskok na čele šampionátu, čo mnohých nahnevalo,“ napísal Brundle.

Verstappen je opäť za zlosyna a špinavého jazdca. Ako si v roku 2021 mnohí nestranní fanúšikovia priali Maxov triumf a ukončenie dominancie Lewisa Hamiltona, tak dnes fandia sympatickému a veselému mladíkovi v McLarene. Verstappen nakoniec dostal „po prstoch“ za kolíziu v tretej zákrute, ale jeho zmeny smeru na brzdách, predbehnutie mimo trate a vytlačenie Norrisa hneď za treťou zákrutou nakoniec prešli bez povšimnutia.

„Pri komentovaní a tiež v mojich stĺpčekoch som sa rozplýval nad Maxovým talentom a stojím si za tým, že patrí k najlepším jazdcom, akých som videl za 40 rokov. Povedal som tiež, že sa upokojil, dozrel a s troma titulmi vo vrecku viac kalkuluje. Zdá sa však, že to bola len zásterka, keďže v týchto pretekoch sa do veľkej miery prejavil Max 1.0 s jeho taktikou na trati a popieraním,“ vyhlásil Brundle.

Ten poukázal aj na taktiku Red Bullu, ktorá zostáva rovnaká v podstate už od roku 2016 a, samozrejme, vo Formule 1 nie je nijak nezvyčajná. Obranné šíky tímu si prešli v Rakúsku ťažkou skúškou. Christian Horner sa najprv musel brániť pred útokmi Josa Verstappena a potom, paradoxne, musel brániť jeho syna Maxa pred celým svetom.

„Nebudem ho obhajovať, ale prejavila sa v jeho prípade smiešna roztržka medzi jeho otcom Josom a šéfom tímu Christianom Hornerom? Nedalo sa počúvať, ako mu tím cez vysielačku povedal, že to bola Norrisova chyba. Na celej čiare to poškodzuje ich dôveryhodnosť,“ povedal Brundle.

Ten sa na záver obrátil aj k svojmu krajanovi Landovi Norrisovi, ktorému poradil, aby si udržal chladnú hlavu. „Ak chce začať pravidelne porážať Maxa a vybojovať titul, bude potrebovať viac obratnosti, trpezlivosti a rafinovanosti,“ uviedol Brundle.

Súvisiace články

Diskusia