logo F1online.skF1online.sk

Alonso nesúhlasil s trestom pre Hülkenberga, no “ako Španiel” nie príliš nahlas

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2024

Fernando Alonso tentoraz neťahal za kratší koniec s komisármi, ale Nico Hülkenberg. Aj tak však podľa Španiela nerozhodli správne. Nemcovi by dva trestné body neudelil.

Aston Martin a Haas zvádzali súboj o štrnástu priečku, keď sa Haas pokúsil pretlačiť dopredu. Popri tom vytlačil z trate Fernanda Alonsa, ktorý spadol až za Daniela Ricciarda. Hülkenberg za to dostal desaťsekundovú penalizáciu a dokonca aj dva trestné body.

Fernando Alonso nechápal, prečo sa komisári rozhodli udeliť Hulkovi aj trestné body, keďže nešlo o nebezpečnú situáciu. “Určite to bolo prehnane optimistické,” hodnotil Hülkenbergov manéver, “ale zrejme opäť nesúhlasím s udelením trestných bodov. Ak máte dovolené pretekať a pokúsiť sa o predbiehací manéver, môžete uspieť alebo spraviť chybu. A možno za to zaplatíte, vrátite pozíciu alebo v prípade posledného kola dostanete časovú penalizáciu.”

“Nemyslím si však, že by to bol nebezpečný manéver. Bol príliš optimistický, dobre, ale tie trestné body nechápem,” zastal sa svojho súpera, no nie zas príliš nahlas, aby ho nebodaj komisári nepotrestali za odvrávanie. “Som však Španiel, toto je šprintový víkend a ja sa nechcem dostať do problémov.”

Celý rad zmien, no výsledok rovnaký

Pred popoludňajšou kvalifikáciou mal Aston Martin možnosť zmeniť nastavenia monopostu a s vyladeným autom azda zaútočiť na vyššie priečky. Alonso však v Q1 aj v Q2 obsadil pätnáste miesto, takže môžeme sa domnievať, že to bolo maximum.

“Medzi šprintom a kvalifikáciou sme pomenili veľa vecí: Vymenili sme komponenty aerodynamiky, menili sme mechanické nastavenia auta, svetlú výšku a v podstate veľa ďalších parametrov. Snažili sme sa niečo urobiť inak,” vysvetlil svoju vysielačku z Q2, v ktorej poznamenal, že aspoň skúšajú “niečo iné”. “Máme teda množstvo dát na analýzu. Žiaľ, pozície sú viac-menej rovnaké. Autu chýba rýchlosť a efektivita.”

“Ďakujem tímu, pretože už od šachovnicovej vlajky [v šprinte] šli naplno. Na obed mali také dve minúty. Odviedli úžasnú robotu, aj keď bez odmeny,” povzdychol si Alonso.

Výsledky ho však neprekvapili. Víkend v Rakúsku sa nevyvíja horšie, než v Aston Martin predpovedali. “Nie, je to podľa očakávaní. A môžem rovno zodpovedať aj otázku, ktorá príde v Silverstone po kvalifikácii: V v Silverstone to bude to isté.”

Súvisiace články

Diskusia